Reacţii faţă de primirea lui Mihai Chirica în PNL. Alexandru Muraru consideră că ar fi o eroare politică majoră. Orban: Nu mai are treabă cu PSD de 3 ani

  • Mihai Chirica ar putea candida din partea liberalilor la un nou mandat la municipalitatea ieşeană
  • Prim-vicepreşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru spune că o eventuală primire în formaţiune a actualului edil al Iaşului ar fi o „eroare politică majoră”
  • Muraru nu a fost singurul liberal ieşean care a reacţionat la veste
721 afișări
Imaginea articolului Reacţii faţă de primirea lui Mihai Chirica în PNL. Alexandru Muraru consideră că ar fi o eroare politică majoră. Orban: Nu mai are treabă cu PSD de 3 ani

Alexandru Muraru consideră că primirea lui Mihai Chirica în PNL ar fi o eroare politică majoră

„Nicio înţelegere politică şi niciun sondaj nu mă vor putea convinge că actualul primar al Iaşului este eficient. Lucrând de peste 15 ani în administraţia oraşului, ca director tehnic, viceprimar (PSD), şi primar de cinci ani (iniţial interimar şi apoi ales PSD), Mihai Chirica a eşuat în a contribui cu adevărat la dezvoltarea oraşului şi la transformarea acestuia într-o metropolă europeană, comparabilă măcar cu cele din vestul ţării”, a scris Alexandru Muraru, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, „Iaşul este un oraş ignorat de către primarul său” şi vorbeşte despre „o administraţie majoritar PSD întreţinută şi alimentată de Chirica, teleormanizată, fără parcuri industriale, fără investiţii majore în infrastructură, fără parcări moderne, fără stadion european, fără sală polivalentă, fără bazin olimpic, fără filarmonică, un oraş care nu are nici măcar un PUG şi unde tunurile imobiliare sunt la ordinea zilei. Distrugerea patrimoniului şi a monumentelor istorice reprezintă fapte des întâlnite la Iaşi”.

Muraru face referire în postarea sa la scandalurile în care a fost implicat Mihai Chirica şi reaminteşte că „are o avere pe care nu o poate justifica, este inculpat într-un dosar penal pe rolul Parchetului Iaşi, iar recent a fost condamnat pentru declaraţii rasiste de către CNCD”, comparându-l cu Radu Mazăre sau Lia Olguţa Vasilescu.

„Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguţei Vasilescu: clanuri, reţele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal!”, consideră prim vicepreşedintele PNL Iaşi.

Din punctul de vedere al sursei menţionate, asocierea dintre numele Preşedintelui Klaus Iohannis şi Mihai Chirica „este un neadevăr de mari proporţii”. Muraru susţine că aparenta susţinere pe care Chirica o proiectează este „complet falsă”.

„Nu a existat nicio invitaţie, nici directă şi nici indirectă, a preşedintelui Iohannis adresată lui Mihai Chirica de a adera la PNL, nu a existat nicio corespondenţă, nici directă şi nici indirectă, nici întâlniri secrete pe această temă. Faptul că Mihai Chirica foloseşte abuziv numele preşedintelui Iohannis în eventuala sa venire în PNL, demonstrează o mare impostură dar şi disperarea cu care a căutat fără succes, vreme de doi ani, uşa de intrare în PNL”, a explicat Alexandru Muraru, fratele consilierului prezidenţial Andrei Muraru.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL Iaşi, o eventuală candidatură a lui Chirica din partea PNL „va decredibiliza pentru mulţi ani organizaţia”.

„Se va termina prost, în oricare scenariu. Una este să susţii un proiect politic sau o oportunitate de moment şi alta este să primeşti în rândul Partidului Naţional Liberal un fost vicepreşedinte naţional PSD. O ipostaziere a Gabrielei Firea şi a Olguţei Vasilescu la Iaşi, un personaj crescut de baronul Gheorghe Nichita, validat de protipendada PSD”, a mai scris Alexandru Muraru.

Muraru consideră că dacă actualul primar al Iaşului va candida din partea PNL va fi doar o victorie de moment.

„La alegerile pentru primăria Iaşi, un compromis compromiţător va naşte probabil o victorie de moment, dar o mare ultragiere şi, implicit, o amânare a unui proiect autentic liberal, menit să transforme cu adevărat oraşul şi comunitatea”, a scris liberalul.

Muraru nu a fost singurul liberal ieşean care a reacţionat la vestea că actualul primar al Iaşului ar putea candida din partea PNL. Etiene Ignat, consiler local, a explicat la rândul său că este nemulţumit de această decizie.

„Dacă în mandatul 2012-2016 consilierii locali PNL au depus doar patru proiecte de hotărâre, în mandatul pe care îl am, am depus peste 50 de proiecte. M-am luptat ca ideile pe care le am sa fie aduse pe ordine de zi şi am câştigat în instanţă împotriva primarului Mihai Chirica care, aşa cum a spus şi instanţa, primarul nu a respectat legea. Tot acest demers l-am făcut fără avocaţi, m-am reprezentat singur şi am câştigat de fiecare dată, în timp ce primarul trimitea o armată de avocaţi. În municipiul Iaşi, în cartierele de care mă ocup am reuşit la toate alegerile să scot cel mai bun scor al PNL Municipiul Iaşi în zona de care mă ocup. Cum doamne fereşte să pot accepta venirea domnului Chirica în PNL?”, a scris Ignat pe contul său de Facebook.

Orban, despre candidatura lui Chirica: Nu mai are treabă cu PSD de 3 ani

Ludovic Orban spune despre eventuala candidatură a lui Mihai Chirica la Primăria Iaşi, din partea PNL, că acesta nu mai are treabă cu PSD de 3 ani, „dacă nu şi mai mult”. Candidaturile vor fi propuse şi validate, însă, în prima săptămână din martie. 

Întrebat, joi, despre o eventuală candidatură a lui Mihai Chirica din partea PNL la Primăria Iaşi, având în vedere că acesta a fost vicepreşedinte PSD, Orbvan a răspuns: „În primul rând, domnul Chirica, din momentul în care PSD a adoptat ordonanţa 13, a devenit opozantul lui Dragnea şi al PSD. Guvernul PSD când a făcut şedinţa de guvern comună cu guvernul Republicii Moldova nu a făcut-o la Iaşi, ci a făcut-o la Piatra Neamţ numai ca să îl pedepsească pe Mihai Chirica pentru faptul că a protestat public împotriva aberaţiei numite ordonanţa 13. Domnul Chirica nu mai are nicio legătură cu PSD de trei ani de zile, dacă nu şi mai mult”.

Orban a afirmat, însă, că pentru desemnarea candidaţilor la funcţia de primar în municipiile reşedinţă de judeţ şi la funcţia de preşedinte de consilii judeţene există o procedură statutară, care presupune evaluarea candidaturilor.

Sondajele de opinie în privinţa candidaţilor sunt în curs de realizare, a adăugat Orban. Organizaţiile trebuie să facă propuneri până în 1 martie, iar în săptămâna 1- 7 martie Biroul Politic Naţional al PNL va lua deciziile finale.

În ultima perioadă au existat numeroase zvonuri că Mihai Chirica va candida din partea PNL la Primăria Iaşi, iar miercuri preşedintele filialei municipale a PNL Iaşi, Marius Bodea, a spus că a fost anunţat de conducerea centrală a PNL că Mihai Chirica este adus în partid.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a susţinut miercuri, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, că drumul său politic va continua alături de Klaus Iohannis. Chirica nu a scris clar dacă va candida sau nu la Primărie din partea PNL.

În 2017, Mihai Chirica a fost suspendat din toate funcţiile politice pe care le avea în PSD, iar ulterior, în 2018, a fost exclus din PSD.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici