Mai multe state și personalități au reacționat după ce administrația președintelui american Donald Trump a decis să blocheze accesul studenților internaționali la Universitatea Harvard.
Măsura a fost anunțată joi și a provocat nemulțumire în diferite părți ale lumii, Harvard fiind una dintre cele mai respectate instituții de învățământ, cu 162 de laureați ai premiului Nobel.
Oficialii de la Beijing au criticat imediat decizia. „Cooperarea în domeniul educaţiei dintre China şi Statele Unite este reciproc avantajoasă”, a spus Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.
Ea a mai spus că Beijingul „se opune ferm politizării schimburilor educaţionale” și „respinge atacurile nefondate şi calomniile la adresa Chinei”.
China consideră că această măsură „nu va face decât să dăuneze imaginii şi credibilităţii internaţionale a Statelor Unite”. Potrivit Reuters, studenții chinezi formează cel mai numeros grup străin de la Harvard, fiind peste 2.000.
Dorothee Bar, ministrul german al cercetării, a venit cu o critică dură la această nouă măsură impusă de administrația Trump. „Este o decizie foarte, foarte proastă”.
„Sper că va fi anulată”, a spus ea înainte de o reuniune europeană pe teme de cercetare, organizată la Bruxelles.
Ministrul a menționat că un număr tot mai mare de studenți și profesori aleg universitățile din Germania. „Observăm deja o schimbare, nu doar din partea studenţilor americani care vor să vină la noi, ci şi din alte ţări, între care China şi India, care aleg Europa pentru că o văd ca pe o garanţie diferită a libertăţii lor”.
Ea a mai afirmat că „niciodată nu m-aş fi gândit, ca o adevărată apărătoare a legăturii transatlantice, că vom ajunge la asta, că centrul nervos al libertăţii academice va fi într-o zi pus sub semnul întrebării”.
Familia regală a Belgiei a reacționat din cauza posibilului impact asupra educației prințesei Elisabeta, moștenitoarea tronului, care se află în primul an de masterat în Politici Publice la Harvard.
Lore Vandoorne, directoarea adjunctă de comunicare a Familiei Regale, a declarat că „repercusiunile acestei decizii, dacă vor exista, vor fi cunoscute abia în următoarele zile sau săptămâni”.
Purtătorul de cuvânt al Palatului, Xavier Baert, a venit și el imediat cu un punct de vedere asupra situației.
„Trebuie să privim lucrurile cu calm şi să aşteptăm. Încă se pot întâmpla multe. Va fi decizia pusă în aplicare aşa cum o ştim acum? Doar timpul o va spune”.
Ambasadorul Australiei în SUA, Kevin Rudd, a cerut lămuriri cu privire la această decizie.
„Urmărim îndeaproape evoluţiile de la Universitatea Harvard în ceea ce priveşte declaraţia Administraţiei privind înscrierea viitoare a studenţilor internaţionali. Ambasada colaborează cu guvernul SUA pentru a obţine detalii despre această decizie”, a declarat Rudd.
Rudd a spus că situația este „îngrijorătoare” pentru mulți studenți australieni și a menționat că se vor face demersuri pentru a înțelege cât de mult va afecta această măsură.
Guvernul japonez a promis acțiuni concrete în contextul acestei interdicții. Yoshimasa Hayashi, purtătorul de cuvânt, nu a așteptat să-și impună un punct de vedere pe subiect.
„Guvernul urmăreşte interdicţia cu mare interes”, precizând că aceasta afectează sute de studenți niponi.
Hayashi a urmat el însuși un master în administraţie publică la Universitatea Harvard. Oficialul a declarat că Japonia „va depune eforturi pentru a reduce efectele interdicţiei” și „va lua măsurile necesare”.