REFERENDUM: Cetăţenii turci din România VOTEAZĂ pentru modificarea Constituţiei propusă de Erdogan - Galerie foto

Ambasada Turciei în România a deschis joi două secţii de votare unde cetăţenii turci aflaţi pe teritoriul României pot vota, până duminică, pentru modificarea Constituţiei, propusă de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

1284 afișări
Imaginea articolului REFERENDUM: Cetăţenii turci din România VOTEAZĂ pentru modificarea Constituţiei propusă de Erdogan - Galerie foto

REFERENDUM: Cetăţenii turci din România VOTEAZĂ pentru modificarea Constituţiei propusă de Erdogan

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Câţiva zeci de cetăţeni turci care locuiesc în România au votat, joi după-amiază, la Consulatul Turciei din Constanţa, la referendumul constituţional care vizează extinderea prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 În România, secţii de votare s-au deschis în Bucureşti şi în Constanţa, unde cetăţenii turci pot vota până duminică, în fiecare zi, între orele 9.00 şi 21.00, pe baza unui act de identitate emis de autorităţile turce.

Doar câteva zeci de persoane au ajuns, până joi după-amiaza la Consulatul Turciei din Constanţa pentru a-şi exprima votul la referendumul pentru extinderea prerogativelor preşedintelui turc.

„Pentru referendumul pentru modificarea Constituţiei Republicii Turcia, în România se votează la Ambasada Turciei şi la Consulatul din Constanţa. Se votează în zilele de 6,7,8 şi 9 aprilie, între orele 09.00 - 21.00. Aşteptăm cetăţenii noştri aflaţi în România şi care au domiciliul stabil în străinătate să voteze. Pot vota la consulat sau la ambasadă”, a declara consulul Turciei la Constanţa, Uygar Mustafa Sertel.

Conform informaţiilor oferite de Consiliul Electoral Suprem al Turciei, în România se află 6.351 de alegători înregistraţi. Arondaţi Consulatului Turciei la Constanţa sunt aproximativ 700 de cetăţeni turci cu drept de vot, dar pot vota toţi cetăţenii turci care au domiciliul în străinătate şi care sunt luaţi în evidenţele Consiliului Electoral.

„Numărul total al votanţilor va fi cunoscut abia duminică. În fiecare seară vor fi numărate voturile din ziua respectivă, iar duminică, după închiderea urnelor, acestea vor fi trimise la Ankara. Nu vor fi deschise aici, deci nu vom avea rezultate”, a explicat Uygar Mustafa Sertel.

La Consulatul Turciei din Constanţa au fost aranjate două cabine de votare.

”Ambasada Turciei la Bucureşti vă informează că referendumul privind modificarea Constituţiei Turciei va avea loc în România între 6-9 aprilie 2017. În acest interval, cetăţenii turci cu vârsta peste 18 ani, înregistraţi în sistemul de vot în străinătate, vor putea vota între orele 09:00-21:00 prezentându-se la sediul Ambasadei la Bucureşti sau la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa. Pe baza unui act de identitate emis de autorităţile turce, toţi cetăţenii turci înscrişi în registrul electoral din străinătate au dreptul să voteze la aceste două misiuni diplomatice în România”, anunţă Ambasada Turciei la Bucureşti, într-un comunicat de presă.

La ultimele alegeri, prezenţa la vot a alegătorilor turci pe teritoriul României a fost de 30% din totalul votanţilor înregistraţi.

În Germania, Austria, Belgia, Franţa, Elveţia şi Danemarca votula început încă din 27 martie. Circa 1,4 milioane de persoane sunt aşteptate să voteze în Germania, unde se află cea mai mare comunitate turcă din diaspora.

Referendumul din Turcia privind revizuirea Constituţiei vizează înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial şi îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat cu rang înalt şi să dizolve legislativul.

"Spuneţi da la urne, cât mai mulţi. Haideţi să dăm un răspuns necesar celor care promovează practici fasciste, acei nepoţi ai nazismului. Cei care încearcă să-i împiedice pe fraţii şi surorile noastre din Europa să voteze pot face asta cât vor ei. Fraţii noştri din Europa vor umple acele urne de vot. Nu vom permite ca trei sau cinci fascişti europeni să afecteze onoarea acestei ţări", a spus Erdogan în cadrul unui miting în provincia nordică Rize.

Tensiunile dintre Turcia şi Europa au început în luna martie, când Olanda şi Germania au blocat dreptul de participare la mitinguri ale comunităţii turce pentru miniştrii guvernului de la Ankara.

În Turcia, oamenii vor fi chemaţi la vot în data de 16 aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici