Dragnea: Auditul DNA, DIICOT, PG, anunţat de Toader, să aibă Raport final; altfel e iar o declaraţie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, la Sinaia, că auditul pe care l-a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la DNA, DIICOT şi Parchetul General trebuie să aibă un Raport final, în caz contrar fiind vorba, din nou, despre o „declaraţie foarte frumoasă şi interesantă”.

303 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Auditul DNA, DIICOT, PG, anunţat de Toader, să aibă Raport final; altfel e iar o declaraţie

Dragnea: Auditul DNA, DIICOT, PG, anunţat de Toader, să aibă Raport final; altfel e iar o declaraţie

„Va fi o măsură bună dacă va avea vreun rezultat în sensul în care publicul cred că este îndreptăţit să ştie dacă din punct de vedere managerial lucrurile s-au desfăşurat în regulă. Adică, vorbim de un audit care să aibă un raport final. În sensul ăla, cred că este o măsură bună. Dacă nu va avea un raport final, va fi iar o declaraţie foarte frumoasă şi interesantă”, a spus Dragnea, la Sinaia, întrebat dacă i se pare că este o măsură bună auditul extern pe care l-a anunţat ministrul Justiţiei la parchete.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat luni că va demara un audit la toate marile unităţi de parchet, DNA, DIICOT şi Parchetul General, pentru a se face verificări privind managementul instituţiilor.

"Eu am făcut acea evaluare, pe care articolul 132 din Constituţie mi-o permitea, că si eu consideram că e un derapaj, dar nu am uitat că legea 303 permite evaluarea procurorilor pe fond şi voi dispune un audit extern care să verifice nu DNA şi Parchetul General, ci şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2 650 procurori, funcţionează în structurile de bază. Atunci ar fi nedrept să te duci la unii şi să-i ocoleşti pe alţii. Într-un timp pe care nu l-am stabilit voi dispune un autit extern la DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT. (..) Evaluarea care îi revine în competenţă ministrului Justiţiei nu a fost una superficială ci de raportare a Ministerului Public la limitele competenţelor constituţionale. O evaluare corectă presupune ambele proceduri, de raportare la Constituţie si de evaluare a managementului", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a dat exemple de arii din activitatea celor trei parchete care vor fi verificate, făcând trimitere la timpul de soluţionare a unui dosar, numărul de inculpaţi, de arestaţi, de achitări şi de condamnări la CEDO.

Referitor la evaluarea DNA şi a Parchetului General, ca urmare a anchetării OUG 13, ministrul Justiţiei a explicat că decizia CCR, prin care s-a stabilit că există un conflict între puterile statului, nu atrage sancţiuni.

"Din păcate, nu este prima dată când o putere intră în zona de competenţă constituţională altei puteri. (..) Au existat, din păcate, multe astfel de conflicte, poate unele mai grave, iar CCR a dat aceleaşi trei direcţii, a onstatat conflictul, cauza şi a dat remediul ca să nu mai existe blocaje. (..) Dintre toate conflictele constatate de CCR niciodată nu s-a pus problema, nu s-a recurs la sancţiuni altele decât remediile constituţionale pronunţate de Curte prin arătarea conduitei pe viitor", a explicat Tudorel Toader.

În ceea ce priveşte faptul că discuţia cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost precedată de întâlnirea cu Hans Klemm, ministrul Justiţiei a spus că nu s-a adus în discuţie verificarea parchetelor, nefiind influenţat în decizia ulterioară evaluării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici