Video VIDEO Premierul Sorin Grindeanu: Ştiam de AUDIT de la ministrul Justiţiei. Să vedem ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că a fost informat de luni de către ministrul Justiţiei despre auditul extern la toate marile unităţi de parchet, şi că în acest fel crede că se va vedea ce s-a întâmplat în sistem în ultimii 10 ani.

455 afișări

"Domnul Tudorel Toader a făcut o evaluare, prezentată săptămâna trecută, detaliat, în 45 de minute, despre modul în care cele două instituţi, DNA şi Parchetul General, au acţionat luând în considerare OUG 13. Ce a anunţat aseară (n.r. luni) e altceva. O evaluare şi un audit a activităţii în întregime a Ministerului Public, fie că vorba despre DNA, Parchetul General sau DIICOT", a declarat premierul Grindeanu.

Şeful Executivului a mai spus că a fost informat luni dimineaţa, în cadrul unei întâlniri, de către ministrul Justiţiei despre auditul extern pe care îl va solicita.

"Ieri am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei. Înţeleg că de 10 ani nu s-au mai făcut aceste lucruri. Intră în fişa postului domnului ministru să facă şi acest audit la ministerul Justiţiei. (...) Să vedem ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani, cu bune şi rele. Ca statul de drept să funcţioneze, e important ca instituţiile să fie puternice", a declarat Grindeanu

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat că va începe un audit la toate marile unităţi de parchet, DNA, DIICOT şi Parchetul General, pentru a se face verificări privind managementul instituţiilor.

"Eu am făcut acea evaluare, pe care articolul 132 din Constituţie mi-o permitea, că si eu consideram că e un derapaj, dar nu am uitat că legea 303 permite evaluarea procurorilor pe fond şi voi dispune un audit extern care să verifice nu DNA şi Parchetul General, ci şi DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2 650 procurori, funcţionează în structurile de bază. Atunci ar fi nedrept să te duci la unii şi să-i ocoleşti pe alţii. Într-un timp pe care nu l-am stabilit voi dispune un autit extern la DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT. (..) Evaluarea care îi revine în competenţă ministrului Justiţiei nu a fost una superficială ci de raportare a Ministerului Public la limitele competenţelor constituţionale. O evaluare corectă presupune ambele proceduri, de raportare la Constituţie si de evaluare a managementului", a declarat ministrul Toader la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a dat exemple de arii din activitatea celor trei Parchete care vor fi verificate, făcând trimitere la timpul de soluţionare a unui dosar, numărul de inculpaţi, de arestaţi, de achitări şi de condamnări la CEDO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici