Renate Weber: Este fie schizofrenic, fie kafkian să ai în fruntea CSM un procuror

Europarlamentarul PNL Renate Weber susţine că a avea un procuror în fruntea CSM "este fie schizofrenic, fie kafkian!", ea apreciind că aceasta ar fi "în contradicţie cu spiritul constituţional".

429 afișări
Imaginea articolului Renate Weber: Este fie schizofrenic, fie kafkian să ai în fruntea CSM un procuror

Renate Weber: Este fie schizofrenic, fie kafkian să ai în fruntea CSM un procuror (imagine: Liviu Maftei / MediafaxFoto)

Renate Weber a apreciat, la RFI, că CSM nu funcţionează aşa cum ar trebui. "Dacă mă uit la ce se întâmplă zilele acestea la CSM, dar dacă ne mai aducem aminte şi de anii anteriori, când s-a votat la CSM de-atâtea ori, până a ieşit cine se dorea, la un moment dat, să fie preşedinte, mie mi se pare evident că această instituţie nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ea are un rol în sistemul constituţional din România şi este incapabilă de fapt să îndeplinească acel rol", a spus ea.

Europarlamentarul PNL consideră că acuzaţiile privind politizarea CSM sunt întemeiate. "Toate alegaţiile pe care le văd astăzi exprimate în presă, dar nu numai, de jurnalişti, privind politizarea în exces a instituţiei cred că sunt întemeiate", a susţinut ea.

Renate Weber a apreciat că "a avea un procuror în fruntea acestei instituţii este în contradicţie cu spiritul constituţional al CSM-ului, pentru că nu există o interdicţie formală, e adevărat, dar există un spirit care se referă la această instituţie ca cea care garantează independenţa justiţiei". "Să ne înţelegem, procurorii pot să fie magistraţi şi sunt magistraţi, dar justiţia este înfăptuită de către judecători. A pune în fruntea organismului care garantează această independenţă un procuror, iertaţi-mă, dar este fie schizofrenic, fie kafkian!", a adăugat ea, conform sursei citate.

"În Europa, instituţii asemănătoare sau, mă rog, cu astfel de atribuţii ca ale CSM-ului sunt puţine cele care au la un loc şi procurorii şi judecătorii. În mod normal, o astfel de instituţie este alcătuită numai din judecători, printre altele poate şi pentru a nu se ajunge la astfel de aberaţii, precum cea din România", a menţionat eurodeputatul liberal.

Întrebată dacă, personal, crede că situaţia de la CSM se va reflecta în raportul MCV din această lună, Renate Weber a răspuns: "În mod normal, ar trebui să se reflecte. Sincer, pentru că este împotriva nu numai spiritului Constituţiei din România, ci împotriva spiritului independenţei justiţiei, în general, să ai în fruntea instituţiei un procuror, un om care este într-adevăr supus controlului ierarhic".

În urma alegerilor pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost desemnată cu zece voturi "pentru" şi opt "împotrivă" preşedintele Consiliului, potrivit unei comunicări oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici