Reprezentanţii partidelor comentează decizia CC în privinţa Legii uninominalului

Reprezentanţii partidelor politice au comentat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale de a declara constituţională legea privind introducerea votului uninominal.

19 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii partidelor comentează decizia CC în privinţa Legii uninominalului

Reprezentanţii partidelor comentează decizia CC în privinţa Legii uninominalului

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat  că decizia Curţii Constituţionale este o "ruşine" şi că cere desfiinţarea acestei instituţii, despre care susţine că este "un organism parazitar, care se plasează singur în afara legii".

El spune că decizia Curţii era de aşteptat, având în vedere faptul că preşedintele Traian Băsescu ar fi făcut "presiuni inadmisibile" şi le-a dat judecătorilor Curţii Constituţionale "direcţia" pe care trebuie să o urmeze prin declaraţiile sale publice, în care a arătat că legea privind votul uninominal este "perfect constituţională".

Liderul PRM a arătat că, prin deciziile luate, judecătorii Curţii "au scos Constituţia în piaţa publică şi i-a dat foc".

"În mod normal, aceşti judecători vor fi acuzaţi de poliţie politică", a spus vicepreşedintele Senatului, menţionând că instanţa constituţională trebuie desfiinţată deoarece "face un rău imens societăţii" şi a devenit "un instrument politic neruşinat în mâna preşedintelui Băsescu".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că, având în vedere că Legea votului uninominal este declarată constituţională de către Curtea Constituţională, şeful statului are la dispoziţie 20 de zile pentru o promulga.

"În momentul ăsta, mingea este în terenul lui Traian Băsescu. Nu mai are ce să se întâmple. Preşedintele va lua act de faptul că legea este constituţională şi are 20 de zile să o promulge", a afirmat Bodgan Olteanu.

Vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a arătat că apreciază rapiditatea cu care Curtea Constituţională a dat un verdict pe o lege asupra căreia s-a antepronunţat şeful statului şi i-a propus lui Traian Băsescu să se pronunţe, pe viitor, şi pe alte legi.

Liberalul a mai spus că, în opinia sa, Curtea Constituţională ar trebui să se numească "Curtea Băsesciană".

Preşedintele PDL Emil Boc consideră că decizia Curţii Constituţionale consacră practic cea de-a doua revoluţie politică din România, revoluţia votului uninominal, după revoluţia din decembrie 1989.

"Sunt convins că selecţia elitelor va fi mult mai bună decât a partidelor pe bază de liste", a adăugat Boc.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a explicat că vor apărea noi discuţii despre constituţionalitatea Legii votului uninominalul după alegerile parlamentare din toamnă, susţinând că din punct de vedere constituţional decizia CC este discutabilă.

Senatorul a arătat că, în pofida deciziei Curţii Constituţionale la sesizările PRM şi PC, legea uninominalului în forma actuală rămâne extrem de "criticabilă".

El a adăugat că se aşteaptă ca să se apeleze din nou la Curtea Constituţională, după ce persoane câştigătoare ale celor mai multe voturi dintr-un colegiu electoral vor pierde totuşi mandatul de senator sau deputat.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea sentorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, considerând-o drept neîntemeiată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici