Reprezentantul MAE a cerut la CAG discutarea la Consiliul European a aderării la Schengen

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a cerut, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) de la Bruxelles, ca la Consiliul European de iarnă să fie reconfirmat că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise în martie privind aderarea la spaţiul Schengen.

398 afișări
Imaginea articolului Reprezentantul MAE a cerut la CAG discutarea la Consiliul European a aderării la Schengen

Reprezentantul MAE a cerut la CAG discutarea la Consiliul European a aderării la Schengen

"În cadrul CAG, şeful delegaţiei române a abordat şi subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen, reiterând faptul că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise la Consiliul European din martie 2012. Ca urmare, România a solicitat ca aceste rezultate să fie reconfirmate cu ocazia Consiliului European din decembrie 2012", relatează un comunicat MAE transmis marţi MEDIAFAX.

Totodată, oficialul MAE a transmis aşteptarea ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să fie reluat în cadrul primului Consiliu JAI din mandatul Preşedinţiei irlandeze.

În cadrul secţiunii reuniunii CAG la care a fost prezent şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avut loc un schimb de opinii şi asupra foii de parcurs privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM).

Potrivit MAE, George Ciamba a subliniat necesitatea evidenţierii, în concluziile Consiliului European, a importanţei asocierii statelor non-Euro la diversele procese, în vederea evitării fragmentării pieţei unice.

Demnitarul român a reliefat, de asemenea, interesul României, din perspectiva de stat membru care va adopta moneda unică, asupra obiectivităţii şi predictibilităţii criteriilor de aderare la Euro.

Totodată, el a subliniat necesitatea ca negocierile în curs privind primul pilon al Uniunii Bancare (Mecanismul unic de supraveghere al sectorului financiar), să prevadă condiţii de asociere la mecanism ale statelor non-Euro, care să nu genereze un dezavantaj competitiv al sectorului financiar din aceste state.

Miniştrii UE au andosat şi programul de lucru al viitorului trio al Preşedinţiilor UE (Irlanda – Lituania – Grecia), accentul fiind plasat asupra adoptării Cadrului Financiar Multianual al UE, consolidării UEM, implementării măsurilor de guvernanţă economică, finalizării Uniunii Bancare şi obţinerii de progrese în ce priveşte Compactul de Creştere şi Ocupare şi Actul Pieţei Unice I şi II.

În cadrul discuţiilor asupra Concluziilor privind Extinderea şi Procesul de Stabilizare şi Asociere, Ciamba a reafirmat sprijinul României pentru continuarea procesului de extindere, pe baza principiului meritelor proprii şi a îndeplinirii criteriilor de aderare.

El a subliniat, totodată, importanţa pe care România o acordă respectării, de către candidaţi şi potenţialii candidaţi, a îndeplinirii criteriului politic în integralitatea sa. Demnitarul român a pledat pentru transmiterea unui mesaj neechivoc privind perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi Turciei, subliniind necesitatea continuării reformelor pentru avansarea în procesul de apropiere de UE, mai evidenţiază comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici