Restricţionarea votului flotanţilor. Dan Barna spune că articolul introdus de Guvern „ridică probleme de constituţionalitate”

Dan Barna a declarat, joi seară, că articolul introdus de Guvern, care prevede restricţionarea votului pentru persoanele care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile, ridică probleme de constituţionalitate. USR solicită, în acest context, eliminarea acestei prevederi din proiectul de asumare.

489 afișări
Imaginea articolului Restricţionarea votului flotanţilor. Dan Barna spune că articolul introdus de Guvern „ridică probleme de constituţionalitate”

Barna, despre restricţionarea votului flotanţilor

„Introducerea unei astfel de limitări ridică probleme suplimentare de constituţionalitate. Recomandarea eceea că nu pot fi restricţionate drepturile electorale trebuie privită în această cheie. În momentul în care spui că doar dacă ai viză făcută cu 90 de zile înainte de alegeri, asta este o restricţie clară care va ridica probleme de constituţionalitate şi o eventuală foarte probabilă a CCR. Noi solicităm şi ne aşteptăm să fie eliminat acest prag artificial care creează dificultăţi pentru cetăţeni”, a spus Dan Barna, în Parlament.

Liderul USR precizează că există zeci de mii de cetăţeni care nu vor putea vota dacă Guvernul păstrează această restricţie în proiectul de asumare pe legea electorală.

„În momentul de faţă, aşa cum este legea astăzi, oricine are viză de flotant, obţinută chiar şi cu două-trei zile de alegeri, poate să voteze. Este situaţia specifică populaţiei dinamice, populaţiei active, studenţilor şi celor care au activităţi economice care presupun multă mobilitate. Ideea aceasta că punem o barieră, 90 de zile este un termen uriaş. Lucrul acesta este o împiedicare a accesului cetăţenilor la vot. Ideea cu turismului electoral şi cu riscul de vot multiplu nu mai este de actualitate. Nu poţi să votezi multiplu. Nu există în realitate dovezi relevante în care sute, mii de oameni au fost mutaţi şi li s-au făcut vize de flotant cu o noapte înainte de alegeri.În oglindă sunt afectate zeci de mii de cetăţeni, cei din marile oraşe, studenţii în principal. Sunt afectate şi nu îşi vor putea exercita dreptul de vot”, a subliniat Barna.

Întrebat dacă moţiunea de cenzură anunţată de PSD va trece, liderul USR a afirmat: „Eu sunt optimist că moţiunea de cenzură nu va trece. Nici chiar cei din PSD nu vor fi prezenţi toţi. În realitate vor fi mai puţini în sală”.

În documentul pe care Guvernul l-a trimis Parlamentului privind asumarea răspunderii pe modificarea legii electorale este precizat că cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici