Reuniunea NATO la nivel înalt a început la Palatul Parlamentului

Reuniunea NATO la nivelul şefilor de stat şi de guvern a început, joi dimineaţă, la Palatul Parlamentului, în cea de a doua zi a summit-ului de la Bucureşti, zi în care secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, împlineşte 60 de ani.

74 afișări
Imaginea articolului Reuniunea NATO la nivel înalt a început la Palatul Parlamentului

Reuniunea NATO la nivel înalt a început la Palatul Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto)

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a deschis, joi, lucrările Consiliului Nord Atlantic (NAC), prezentând obiectivele reuniunii NATO de la Bucureşti.

Scheffer a precizat că la Bucureşti se va confirma lărgirea NATO, se va stabili viziunea pentru strategia în Afganistan, pentru misiunea din Kosovo şi se va consolida parteneriartul cu alte naţiuni şi instituţii.

"La Bucureşti confirmăm că familia NATO va continua să se lărgească, vom contribui în continuare la succesul operaţiunilor noastre pentru asigurarea păcii pentru întreaga comunitate internaţională, vom stabili la summit o viziune privind strategia pentru Afganistan. În ceea ce priveşte misiunea din Kosovo, vom reitera hotărârea noastră de a asigura securitatea şi stabilitatea în această etapă critică", a spus Scheffer.

El a adăugat că parteneriatul reprezintă o caracteristică a NATO, iar comisia NATO - Ucraina şi Consiliul NATO - Rusia au dobândit valori strategice care permit abordarea chestiunilor sensibile.

Scheffer a mulţumit Guvernului român şi poporului român pentru "excepţionala ospitalitate".

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a susţinut un discurs, în calitate de gazdă a reuniunii, în care s-a referit la valorile şi la planurile Alianţei. În opinia lui Băsescu, summit-ul este important în perspectiva deciziilor care se vor lua, care vor fi un punct de reper pentru următorul summit NATO.

Traian Băsescu a spus că importantă sunt consolidarea valorilor NATO şi consolidarea relaţiilor cu cei care împărtăşesc aceste valori. Membrii Alianţei trebuie să decidă, de asemenea, potrivit şefului statului, cum pot răspunde celor care nu împărtăşesc valorile NATO.

La începutul sesiunii a fost ţinut un moment de reculegere în memoria militarilor care şi-au pierdut viaţa în misiunile NATO, iar Scheffer a mulţumit soldaţilor NATO şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru serviciile aduse pentru pace, libertate şi democraţie.

Macedonia aşteaptă concluziile NAC, după care va decide dacă mai rămâne la lucrările summit-ului. Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai a declarat, miercuri seară, că există un consens privind adresarea invitaţiei de aderare la NATO pentru două state - Albania şi Croaţia - cel de-al treilea, Macedonia, nebeneficiind de o susţinere unanimă din cauza divergenţelor pe tema numelui.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Skopje, Ivica Bocevski, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că delegaţia Macedoniei aşteaptă o decizie a şefilor de stat şi de guvern ai NATO în legătură cu invitarea sa în Alianţă, după care va decide dacă mai rămâne la summit.

Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va susţine o conferinţă de presă în jurul orei 12.30. Preşedintele Băsescu va susţine, de asemenea, o conferinţă în jurul orei 12.45.

Tot joi va avea loc şedinţa de deschidere a Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic, printr-un dejun de lucru, o reuniune privind Afganistanul.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai. şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, vor susţine, de asemenea, o conferinţă de presă.

Seara va avea loc un program cultural urmat de o recepţie pentru delegaţi la Teatrul Naţional Bucureşti şi un program cultural oferit de preşedintele României, la Ateneul Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici