Rezultate finale: PSD a câştigat în mod direct trei mandate de deputat în Gorj

Biroul Electoral Judeţean Gorj a încheiat, luni, centralizarea voturilor exprimate la scrutinul de duminică, PSD având trei mandate de deputat câştigate în mod direct.

93 afișări
Imaginea articolului Rezultate finale: PSD a câştigat în mod direct trei mandate de deputat în Gorj

Gorj: PSD a câştigat în mod direct trei mandate de deputat (Imagine: Mediafax Foto)

Deputatul Victor Ponta, fostul prefect Mugurel Surupăceanu şi consilierul judeţean Vasile Popeangă, toţi trei social-democraţi, sunt candidaţiicare au avut mai mult de 50% plus un vot pentru a obţine mandatul de parlamentar imediat după numărarea voturilor.

Astfel, Ponta a obţinut 9.909 voturi la Târgu Jiu, în colegiul 6 Camera Deputaţilor, având 51,59% din voturi, în timp ce Surupăceanu a fost votat de 10.030 persoane din colegiul 2, având 50,65% din sufragii. Popeangă a fost votat şi el de 9.887 alegători, ceea ce reprezintă 51,43% din voturile exprimate în colegiul 5.

Candidaţii PSD conduc şi în alte colegii din Gorj, mai puţin în Colegiul 1 la deputaţi, unde liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, este pe primul loc, acesta având 35,13% din voturi. Pe următoarele locuri s-au situat, în acest colegiu, conservatorul Ilie Petrescu, fost senator PRM între 2000 şi 2008, cu 29,76%, şi Adrian Gorun (PDL), fost secretar general în Ministerul Educaţiei, cu 27,12%.

Democrat-liberalul Severus Militaru, lider sindical în minerit, a câştigat colegiul 4 Camera Deputaţilor, din zona Motru, în faţa fostului subprefect PSD Eugen Vâlceanu, un prosper om de afaceri cu interese în minerit, diferenţa dintre cei doi fiind de câteva sute de voturi. Ambii au circa 40% din voturi, Militaru fiind votat de 8.622 de persoane, în timp ce pentru Vâlceanu au votat 8.368 alegători.

PDL Gorj are şanse să obţină, la redistribuire, un mandat de deputat şi în colegiul 3, pe zona de sud a judeţului, acolo unde liderul interimar al filialei, Cosmin Mihai Popescu, a obţinut 35,52% din voturi, fiind clasat însă pe locul 2, după candidatul PSD Scarlat Iriza, fost deputat între 2000 şi 2004, care a obţinut aproape 45,5% din voturi.

Cele două mandate de senator de la nivelul judeţului Gorj vor fi împărţite, cel mai probabil, între PSD şi PDL. Fostul prefect social-democrat Toni Greblă a obţinut în colegiul II 49,63% din voturi, devansându-l pe candidatul PDL Liviu Andrei, care a fost votat de 31,01% din alegători. Colegiul 1 a fost şi el dominat de senatorul PSD Ion Florescu, care a fost votat de 42,22% dintre alegători, în urma repartizării voturilor acesta urmând însă să piardă mandatul în faţa candidatului PDL Ion Ruşeţ, lider sindical în minerit, care a obţinut 35,12% din voturi.

La nivel judeţean, pentru Camera Deputaţilor, au fost exprimate 120.975 de voturi valabile, Alianţa PSD+PC obţinând 53.739, PDL - 37.890, iar PNL doar 18.093. Pentru Senat, au fost înregistrate 120.655 voturi valabil exprimate, din care Alianţa a obţinut 55.282, PDL - 40.039, iar PNL 15.855.

Votul din 30 noiembrie nu le-a mai permis deputaţilor Pantelimon Manta (PNL), Marcel Romanescu (PDL) şi Marcu Tudor (PRM) să îşi reînnoiască mandatele, fiecare dintre aceştia candidând în colegii diferite. De asemenea, în colegiul 6 la deputaţi, pe zona Târgu Jiu, a candidat fostul lider al PSD Gorj Nicolae Mischie, care a obţinut 585 de voturi, adică 3,04%.

Biroul Electoral Judeţean Gorj nu a înregistrat nicio contestaţie de la nicio formaţiune politică la finalul procesului de centralizare a voturilor, procesele-verbale urmând să fie depuse la nivel central în cursul zilei de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici