România găzduieşte Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est

Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat se reunesc, marţi, la Bucureşti, pentru a discuta, negocia şi încheia contracte importante, sub supravehegerea atentă a Uniunii Europene.

944 afișări
Imaginea articolului România găzduieşte Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est

România găzduieşte Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est (Imagine: Shutterstock)

Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est se desfăşoară, marţi, la Bucureşti, după ce prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Aceasta este prima vizită a premierului Li Keqiang în Europa Centală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie, anul acesta. Totodată, va fi şi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani.

Şeful Guvernului de la Beijing va veni la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din numeroşi demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă.

Potrivit site-ului Forumului, organizatorii aşteaptă în jur de 1.000 de reprezentanţi ai firmelor private şi de stat din China şi 16 state central şi est-europene: România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Republica Macedonia. Pe lângă Forumul Economic şi Comercial, va avea loc şi o reuniune a premierului chinez cu omologii din cele 16 state europene participante.

Forumul de la Bucureşti are cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C şi infrastructură.

Premierul Li Keqiang va sosi, luni, în capitala României şi se va întâlni cu omologul Victor Ponta. Cu acest prilej vor fi semnate şi o serie de acorduri. Miercuri, Li Keqiang va fi primit de preşedintele Traian Băsescu şi va avea întrevederi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Vice-ministrul chinez de Externe, Song Tao, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Beijingul îşi va întări cooperarea economică cu România, în timpul vizitei premierului Li Keqiang la Bucureşti.

Pe de altă parte, Zhang Xiangchen, adjunct al ministrului Comerţului, a precizat că, deşi România este "un important partener comercial" al Chinei în Europa Centrală şi de Est, nivelul schimburilor bilaterale nu este "foarte ridicat", notează agenţia Xinhua.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele 10 luni ale anului 2013.

Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.

Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

Ambele ţări doresc o intensificare a schimburilor comerciale, iar China a luat deja măsuri în acest sens, a mai spus Zhang. Astfel, Guvernul chinez a încurajat firmele să importe produse româneşti şi să ia parte la târgurile comerciale organizate în România, a susţinut oficialul de la Beijing.

Forumul de la Bucureşti are loc la puţin timp după ce China şi UE au decis să lanseze negocierile în vederea unui acord bilateral de investiţii. Anunţul a fost făcut la 21 noiembrie, la Beijing, la cel de-al 16-lea summit UE-China.

Financial Times a scris, joi, că vizita premierului chinez în capitala României a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie "divide şi cucereşte", pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul.

"Această decizie are în mod cert aparenţa unei strategii «divide şi cucereşte», care pare calculată pentru a pune presiune pe Bruxelles într-o perioadă în care sunt în desfăşurare mai multe dispute comerciale", a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, pentru Financial Times.

Totodată, UE a transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut să se menţină în linia politicii comune europene în cadrul negocierilor bilaterale şi multilaterale cu China, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

UE atenţionează toate statele membre "să rămână în limita politicii comune stabilite la nivel european în ceea ce priveşte raporturile cu China" atunci când vine vorba de negocieri şi contacte bilaterale şi multilaterale cu Beijingul, susţin sursele citate.

Totodată, statelor membre li se cere să informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, în perioada următoare.

Mesajul este un rezultat al "preocupării la nivel politic înalt în instituţiile europene în ceea ce priveşte atitudinea politică faţă de China" şi vizează contactele la nivel de şefi de stat şi de guvern.

Potrivit unor surse europene, circulara are în vedere, în special state mari, precum Germania şi Franţa, dar şi state ca Ungaria, unde se înregistrează un nivel ridicat al investiţiilor chineze.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că "vocea anomină" citată de FT "poate ascunde şi foarte mult egoism". "Pentru că n-am auzit această voce (...) comentând atunci când stae importante, cu greutate în UE, au încheiat contracte de miliarde şi miliarde cu China", a precizat, sâmbătă, la Digi24, şeful diplomaţiei române.

Întrebat la ce ţări se referă, Corlăţean a spus că este vorba de Germania, Marea Britanie şi Franţa şi alte state importante.

"Nu cred că ceea ce nu este refuzat unora, trebuie refuzat altora", a declarat ministrul de Externe, adăugând că Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est este "un proces complementar relaţiilor dintre UE şi China, nu contradictoriu".

Referitor la mesajul transmis de Bruxelles celor 28 de state membre, şeful diplomaţiei a subliniat că este "o consecinţă" a deciziilor luate la summitul UE-China, din 1 noiembrie. "Statele membre sunt informate în legătură cu deciziile luate. Este o poziţie comună, care trebuie respectată în UE, nu se iese din aceşti parametri", a explicat Titus Corlăţean.

Şi premierul Victor Ponta a subliniat că a primit un "mesaj extrem de pozitiv" de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în legătură cu evenimentul de marţi.

Întrebat de jurnalişti dacă negocierile cu China se încadrează în normele comunitare, premierul a precizat că a avut o discuţie la Bruxelles cu preşedintele CE pe tema Forumului oamenilor de afaceri China – Europa Centrală şi de Est, iar Barroso a avut un mesaj pozitiv.

"Am discutat acest lucru cu preşedintele Barroso, mesajul este extrem de pozitiv", a anunţat premierul.

"Toate obiectivele pe care ţările centrale şi din sud-estul Europei le au în relaţia cu China sunt obiective care se adaugă relaţiei şi parteneriatului Uniunea Europeană-China, şi, evident, că nu e nimic împotrivă, totul este pentru. De altfel, însă, regiunea central şi est-europeană este o regiune care necesită, spre deosebire de vestul Europei, investiţii mult mai mari în infrastructură, în energie, pentru a recupera decalajul faţă de ţările occidentale", a explicat Ponta.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici