România, printre codaşii Europei la capitolul „reciclare”. Suma de 1,1 miliarde de euro, alocată în PNRR, poate face diferenţa?

  • PNRR: Managementul deşeurilor are o alocare de 1,1 miliarde de euro.
  • Ministrul Mediului: România este cu mult în urma celorlalte state membre în domeniul reciclării.
  • Oraşul Iaşi este cel mai poluat din ţară, dar rămâne fruntaş şi la nivel european.
194 afișări
Imaginea articolului România, printre codaşii Europei la capitolul „reciclare”. Suma de 1,1 miliarde de euro, alocată în PNRR, poate face diferenţa?

„România este mult rămasă în urma celorlalte state membre în domeniul reciclării”, spune ministrul Mediului, Barna Tanczos. Tot el ne asigură că vom avea programe care vor ajuta foarte mult în domeniul reducerii poluării. Întrebarea este cât ne ajută aceşti bani, care vin prin PNRR.

Managementul deşeurilor are o alocare de 1,1 miliarde de euro pentru două reforme şi trei investiţii, printre care dezvoltarea capacităţii de monitorizare şi control a Gărzii de Mediu, 550 echipamente de monitorizare a poluării aerului şi 15 sisteme judeţene de gestionare a deşeurilor modernizate.

Care este cel mai poluat oraş din ţară? 

Iaşi este pe locul I în România, fiind cel mai poluat oraş, dar ocupă şi o poziţie fruntaşă în Europa. Din anul 2018 concurăm chiar cu un oraş din China. 

Sunt mai mulţi factori care contribuie la poluarea oraşelor printre care traficul, tipul de maşini, numărul de maşini, gunoiul, centralele termice. Din păcate, specialiştii spun că nu se are în vedere măsurarea compuşilor din aer care uneori devin cancerigeni.

„Nu cunosc îndeaproape care sunt capitolele de buget, în ce măsură cercetarea este implicată - şi infrastructura şi potenţialul uman - în a identifica aceşti compuşi, pentru că fără cercetare, achiziţia de echipamente ar putea să fie un insucces. Este important înainte de toate de a avea un suport de cercetare ca să ştii ce să măsori acolo, să ştii ce echipamente trebuie luate pentru a veni oportun, în cazuri speciale, de la o localitate la alta, cu măsuri dedicate”, explică Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC Iaşi.

„Este un pas întârziat să facem monitorizarea acestui lucru, mult mai degrabă ar trebui să ne axăm sau să fim mult mai atenţi pe cum monitorizăm poluatorii, ce fel de sisteme avem prin care ne dăm seama de unde vine poluarea, cum urmărim acea poluare şi cum intervenim. Aici, iarăşi, investiţia în Garda de Mediu poate să fie de bun augur, dacă ştim să identificăm sursa poluării”, consideră Magor Csibi, expert în probleme de mediu.

„Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, în care România are alocate aproape 30 de miliarde de euro, va ajuta foarte mult în domeniul reducerii poluării şi lansării conceptului de economie circulară, acesta fiind o soluţie extraordinară pentru investiţii în domeniul protecţiei mediului, pădurilor şi apelor”, a declarat Barna Tanczos.

Care sunt obiectivele:

  • Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune;
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd şi al altor deşeuri agricole compostabile;
  • Dezvoltarea capacităţii tehnice şi a competenţelor în materie de economie circulară şi de climă la nivelul instituţiilor publice centrale şi locale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici