România şi Japonia au semnat un parteneriat strategic de colaborare

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul nipon Fumio Kishida au semnat marţi Parteneriatul Strategic: „Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific”.

671 afișări
Imaginea articolului România şi Japonia au semnat un parteneriat strategic de colaborare

„Sunt extrem de onorat să mă aflu în Ţara Soarelui Răsare, cu prilejul instituirii Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia. Declaraţia Comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu Prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol. Ridicăm astfel relaţiile româno-nipone la cel mai înalt nivel. Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific. Împreună, dăm astăzi un semnal puternic, de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice şi inovatoare”, spune Klaus Iohannis.

El aminteşte că Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România.

„Ne dorim, în continuare, o creştere substanţială a investiţiilor japoneze în ţara noastră. Apreciem abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piaţa românească, pe principii de sustenabilitate. Un exemplu concret este dat de contribuţia companiilor japoneze la proiecte de infrastructură complexă, precum construcţia podului suspendat de peste Dunăre, de la Brăila. Încurajăm Japonia să se implice în continuare în proiecte de conectivitate, relevante nu numai pentru România, ci şi pentru statele vecine. Am prezentat interesul României pentru realizarea de schimburi de experienţă privind tehnologiile dezvoltate în Japonia pentru controlul vibraţiilor şi rezistenţa seismică. Apreciem rolul cheie pe care Japonia îl joacă în ceea ce priveşte reducerea riscului de dezastre”, adaugă şeful statului.

El apreciază că ocumentele semnate marţi vor contribui la facilitarea implicării japoneze în proiecte inovatoare în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare.

„Vorbim despre construcţia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, şi, respectiv, proiecte precum producţia de hidrogen verde şi în domeniul energiei eoliene. De asemenea, am pus astăzi bazele pentru avansarea cooperării ştiinţifice pentru crearea în România a unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele. Suntem interesaţi, totodată, să deschidem la Tokyo un Oficiu pentru Ştiinţă şi Tehnologie. Cultura rămâne un liant între popoarele noastre, aşa cum o arată schimburile consistente dintre teatrele şi universităţile de artă din cele două ţări. Mă bucur să anunţăm tot astăzi înfiinţarea unui Institut Cultural Român la Tokyo. România este şi va rămâne un partener de încredere al Japoniei în plan regional, european şi în forurile multilaterale. România recunoaşte importanţa noii Strategii naţionale de securitate a Japoniei şi salută rolul mai puternic pe care Guvernul de la Tokyo şi l-a asumat în sprijinul păcii şi securităţii pe plan global”, menţionează Klaus Iohannis.

Şeful statului a salutat sprijinul pe care Japonia îl acordă atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova.

„Vom continua cooperarea noastră strânsă atât în ceea ce priveşte întărirea relaţiei Uniunea Europeană - Japonia, cât şi NATO- Japonia. Am apreciat, domnule Prim-ministru, de asemenea, interesul Japoniei pentru participarea la proiectele Iniţiativei celor 3 Mări, respectiv de a interacţiona cu Formatul Bucureşti 9, ambele fiind structuri regionale de interes strategic pentru România. De altfel, am adresat domnului Prim-ministru invitaţia de a participa, ca invitat special, inclusiv ca Preşedinţie a G7, la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări pe care îl voi găzdui la Bucureşti în septembrie. Mă bucur că, împreună cu domnul Prim-ministru Kishida, am deschis astăzi un nou capitol în istoria relaţiilor româno-nipone, al cărui coautor este fostul premier Shinzō Abe, pe care doresc să îl onorez şi astăzi. Sunt pe deplin convins că, în cadrul Parteneriatului Strategic instituit astăzi, relaţiile dintre România şi Japonia se vor amplifica în mod durabil, în beneficiul generaţiilor care ne vor urma”, încheie Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici