Romaşcanu, bilanţ negativ al guvernului Orban: 600.000 de şomeri, deficit comercial în creştere cu 21%, înmatriculările auto noi prăbuşite

  • Lucian Romaşcanu face un bilanţ negativ al guvernării liberale, la 7 luni de la preluarea puterii.
  • Prognozele instituţiilor internaţionale sunt dezastruoase, iar unul dintre indicatori este prăbuşirea înmatriculărilor de autoturisme noi, cu 45%, spune PSD.
  • PSD cere din nou un plan de relansare din partea Guvernului liberal.
283 afișări
Imaginea articolului Romaşcanu, bilanţ negativ al guvernului Orban: 600.000 de şomeri, deficit comercial în creştere cu 21%, înmatriculările auto noi prăbuşite

Romaşcanu, bilanţ negativ al guvernului Orban: 600.000 de şomeri, deficit comercial în creştere cu 21%, înmatriculările auto noi prăbuşite

La 7 luni de la preluarea guvernării de către PNL, deficitul comercial pe primele patru luni din 2020 a ajuns la 6 miliarde de euro, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul şomerilor a ajuns la 600.000, este bilanţul pe care îl face guvernării liberale purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu.

El atrage atenţia asupra prognozelor instituţiilor internaţionale pentru România care, în opinia lui, sunt „dezastruoase”. „Unul dintre cei mai clari indicatori pentru economie este cel al înmatriculărilor de autoturisme noi, care se prăbuşeşte”, spune Romaşcanu, într-un anunţ de presă.

Social-democratul citează date prezentate ieri de ACAROM. Acestea arată că înmatriculările de autoturisme noi s-au prăbuşit în luna mai cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut, atingând un volum de 7.155 unităţi, în timp ce în primele cinci luni ale anului românii au înregistrat 39.455 autoturisme, în scădere cu 31% faţă de ianuarie-mai 2019.

În privinţa singurului program lansat de Guvernul Orban pentru relansarea economică, IMM Invest, rezultatele sunt insesizabile, sugerează liderul PSD. „Programul lansat de guvernul PNL, IMM Invest, a reuşit să injecteze în economie doar 2.7 miliarde lei, aferent unui număr de 3.361 credite. Mai exact, ajutorul guvernamental este în cuantum de 0,25% din PIB şi vizează 0,67% din totalul de  IMM-uri din România”, semnalează Romaşcanu.

Potrivit acestuia, România este singurul stat din Uniunea Europeană care nu a început încă să aplice un set clar de măsuri pentru relansarea economică.

„Acestea sunt performanţele economice pe care le sărbătoreşte premierul, aşa arată România la 7 luni de la preluarea guvernării de către PNL”, conchide purtătorul de cuvânt al PSD.

PSD a solicitat în mai multe rânduri ca PNL să prezinte un plan de relansare economică după pandemia de Covid-19. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat, ieri, într-o intervenţie la RFI că în câteva zile, până la 15 iunie, Guvernul va face public toate detaliile planului de relansare economică.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici