Saint-Paul: Deviza noastră «Libertate, egalitate, fraternitate» nu s-a învechit, e de actualitate

Ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul, a vorbit, marţi, la recepţia de Ziua Naţională a Franţei, despre actualitatea devizei "Libertate, egalitate, fraternitate" în actualul context european, arătând că aceasta nu s-a învechit, ci este mai mult decât oricând de actualitate.

662 afișări
Imaginea articolului Saint-Paul: Deviza noastră «Libertate, egalitate, fraternitate» nu s-a învechit, e de actualitate

Saint-Paul: Deviza noastră, «Libertate, egalitate, fraternitate» nu s-a învechit, e de actualitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Deviza noastră «Libertate, egalitate, fraternitate» nu s-a învechit şi este mai mult decât oricând de actualitate", a spus diplomatul.

Francois Saint-Paul a vorbit în discursul său despre istoria comună a Franţei şi României, "nu doar din punctul de vedere al evenimentelor politice, dar şi al culturii, al limbii". Ambasadorul a menţionat multiligvismul din România, subliniind că "globalizarea nu trebuie să conducă spre uniformizare", iar cultura are nevoie de diversitate.

De asemenea, Saint-Paul a vorbit despre aprofundarea relaţiei dintre România şi Franţa, spunând că "au trecut timpurile când ţările se opuneau una alteia din perspectiva economiei", iar acum lucrurile trebuie gândite din perspectiva complementarităţii.

Saint-Paul a amintit de atacul terorist asupra revistei Charlie Hebdo şi a mulţumit României pentru gestul de solidaritate.

De asemenea, diplomatul francez a explicat că nu poate exista libertate fără stat de drept, în acest sens fiind necesar un efort al tuturor instituţiilor statului.

"Nu există libertate fără stat de drept. Este valabil pentru România, la fel cum este valabil pentru oricare altă ţară. Pentru a construi un stat de drept, justiţia nu este suficientă, un efort al tuturor instituţiilor este necesar, un efort al tuturor este neceasar (...). Când vorbim de un efort al tuturor, înseamnă probabil şi să încercăm să recunoaştem şi să dăm prioritate competenţei, să dăm administraţiei uneltele pentru a se construi atrăgând competenţa. În concepţia pe care o avem, statul nu este clasa politică. Prin construirea administraţiei construim statul, este vorba de eliberarea administraţiei de politizare pentru a pune în aplicare politicile (...)", a spus Francois Saint-Paul.

Ambasadorul s-a referit în discursul său şi la situaţia privitoare la Grecia.

"Europa este un proiect, un proces care trebuie să supravieţuiască, iar Grecia are nevoie de Europa, dar şi Europa are nevoie, de asemenea, de Grecia", spus el.

Francois Saint-Paul a subliniat că tema recepţiei de Ziua Naţională a Franţei este conferinţa despre schimările climatice, care va avea loc în decembrie, la Paris.

La recepţia de la Ambasada Franţei a fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, copreşedintele PNL Vasile Blaga, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici