Scandal în Kenya: liderul opoziţiei afirmă că rezultatul alegerilor prezidenţiale este nul

Liderul opoziţiei kenyene Raila Odinga, care a pierdut alegerile prezidenţiale, susţine că rezultatul scrutinului este „nul şi neavenit”, potrivit Reuters.

124 afișări
Imaginea articolului Scandal în Kenya: liderul opoziţiei afirmă că rezultatul alegerilor prezidenţiale este nul

Facebook, Raila Odinga

Primele comentarii au venit la puţin timp după ce patru dintre cei şapte comisari electorali au declarat că îşi menţin decizia de a respinge rezultatul scrutinului prezidenţial, afirmând că procesul final de numărare a voturilor a fost „lipsit de transparenţă".

„Părerea noastră este că cifrele anunţate de preşedintele comisiei electorale Chebukati sunt nule şi neavenite şi trebuie anulate de o instanţă de judecată", a declarat Odinga, care se afla la a cincea sa candidatură.

Vorbind în numele grupului, Juliana Cherera, vicepreşedintele comisiei electorale, a declarat că rezultatele care i-au dat actualului vicepreşedinte William Ruto o victorie la limită asupra lui Odinga au fost numărate în mod eronat.

Chebukati l-a declarat luni câştigător pe Ruto, cu 50,49% din voturi, faţă de 48,5% pentru Odinga. Cu câteva minute mai devreme, adjunctul său, Cherera, declarase presei, într-un loc separată, că ea şi alţi trei comisari au dezaprobat rezultatele.

Evenimentele dramatice de luni au generat temerea că vor izbucni violenţe aşa cum s-a întâmplat după scrutinele contestate din trecut.

În 2017, peste 100 de persoane au fost ucise după ce Curtea Supremă a anulat rezultatul invocând anomalii în procesul de votare. Cu un deceniu mai devreme, peste 1.200 de persoane au fost ucise în violenţe de amploare după votul prezidenţial din 2007.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici