Secretar de stat în Ministerul de Finanţe, explicaţii privind impozitarea supraprofiturilor companiilor din domeniul energetic

  • Superprofiturile companiilor din domeniul energetic vor fi impozitate.
  • Baza de impozitare este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.
  • Cota de impozitare a supraprofitului este de 60%.
513 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat în Ministerul de Finanţe, explicaţii privind impozitarea supraprofiturilor companiilor din domeniul energetic

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului de Finanţe, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului 1854/2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru aprobarea problemei preţurilor ridicate la energie.

„Regulamentul e recent aprobat. Principalul motiv este, pe de o parte, de a proteja categoriile vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi pe de altă parte obiectivul principal al Guvernului României e de a asigura finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere în cele din surse regenerabile”, afirmă Mihai Diaconu, Secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

El spune că Regulamentul vizează toate statele europene.

„Vorbim de superprofituri în domeniu în vremuri în care preţurile la produsele energetice sunt volatile. Populaţia are nevoie de sprijin înm aceste vremuri complicate. Companiile vizate sunt companii solide, cu profituri considerqabile, cele care în anii trecuţi au performat extraordinar, iar acum e rândul lor să contribuie la trecerea cât mai uşoară peste această perioadă grea. Subiecţii contribuabili sunt societăţile comerciale care desfoşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile. Baza impozabilă este rerprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media priofiturilor pe ultimii patru ani, 2028-2021. România a transpus această prevedere. Cota de impozitare e de 60% din extraprofit. Din această sumă colectată minimum 70% se vor distribui către investiţiile strategice”, încheie Diaconu.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici