Şeful CJ Covasna: Este sărită ideea domnului prim-ministru, să dăm noi bani la Guvern

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, spune că instituţia nu va restitui banii primiţi de la fostul Guvern întrucât au fost cuprinşi în buget şi că ideea premierului Victor Ponta este "sărită", în timp ce unii primari afirmă că au inclus banii în bugete, dar nu i-au şi cheltuit.

727 afișări
Imaginea articolului Şeful CJ Covasna: Este sărită ideea domnului prim-ministru, să dăm noi bani la Guvern

Tamas Sandor (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este "sărită" ideea premierului Victor Ponta ca administraţiile publice locale să dea bani înapoi Guvernului.

"Este sărită ideea domnului prim-ministru, să dăm noi bani la Guvern. Aşa ceva nu se poate. Am primit banii pe baza unei legislaţii în vigoare, am primit bani pentru dezvoltarea judeţului şi desigur i-am cuprins deja în bugetul judeţului", a spus Tamas.

Potrivit acestuia, banii alocaţi de fostul Guvern Consiliului Judeţean Covasna vor folosi la un proiect european privind sistemul integrat de management al deşeurilor.

"Nici prin gând nu-mi trece să dăm noi bani la Guvern. Consiliul Judeţean Covasna a primit 4,8 milioane de lei, dar vreau să subliniez că nu este vorba să restituim banii", a afirmat Tamas.

Preşedintele CJ Covasna nu exclude ca, în urma refuzului de a restitui banii, să se înmulţească verificările Curţii de Conturi.

"Poate că o să ne trimită pe cap Curtea de Conturi, asta poate să facă noul Guvern, dar nu este normal să dăm noi bani la Guvern, aşa ceva nu pot accepta. Nu există temei legal să ne ia bani din bugetul Consiliului Judeţean. Asta este altă poveste - că poate o să trimită Curtea de Conturi peste noi - asta acceptăm", a conchis Tamas.

Unii primari din judeţul Covasna susţin că au inclus în bugetele locale banii primiţi din Fondul de rezervă al Guvernului, dar nu i-au şi cheltuit, aceştia avertizând că nu vor returna sumele respective pentru că trebuie să acopere costurile unor proiecte ce vizează dezvoltarea localităţilor.

Astfel, primarul comunei Ghelinţa, Szakacs Tibor, a afirmat că banii alocaţi din Fondul de rezervă, 200.000 lei, au fost introduşi deja în bugetul local, prin hotărâre a Consiliului Local.

Szakacs a explicat că o parte din această sumă - 67.000 lei - este alocată pentru organizarea alegerilor locale, iar restul pentru proiecte care vizează infrastructura locală, cum ar fi, spre exemplu, dezvoltarea şi modernizarea sistemului de iluminat public.

"În orice caz, n-o să dăm niciun leu înapoi, mai degrabă Guvernul ar mai trebui să ne mai dea bani", a spus edilul.

Primarul comunei Ilieni, Fodor Istvan, a menţionat că suma de 380.000 lei primită a fost introdusă deja în bugetul local, cu destinaţia de proiecte de dezvoltare.

"Încă nu am cheltuit banii, dar i-am introdus în bugetul local la capitolul proiecte de dezvoltare. Pentru a putea returna banii, ar trebui elaborată o nouă hotărâre de consiliu prin care să scoatem aceşti bani din bugetul local. Încă nu ştiu ce vom face...", a spus Fodor.

La rândul său, primarul comunei Cernat, Boloni David, a declarat că din suma primită din Fondul de rezervă, respectiv 200.000 de lei, doreşte dezvoltarea infrastructurii locale prin proiecte europene. Primarul a subliniat că nu au introdus încă în buget suma deoarece întâi au adus la cunoştinţa publicului, în condiţiile legii, proiectul de hotărâre de Consiliu Local, elaborat în acest scop.

"La ora actuală nu ştiu ce se va întâmpla dacă Guvernul va bloca aceşti bani", a explicat Boloni.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

"Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern", a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit "ilegal şi ilegitim" 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiţi de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiţi va fi verificat de către instituţiile abilitate ale statului.

Mulţi dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici