Senator PDL: Este "absolut necesar" să fie creat un Minister al Românilor de Pretutindeni

Senatorul PDL de diaspora Viorel Badea declară că este "absolut necesar" să fie creat un Minister al Românilor de Pretutindeni în subordinea premierului, arătând că înfiinţarea unui post de ministru delegat pentru comunităţile de români din străinătate nu acoperă solicitările venite de la aceştia.

253 afișări
Imaginea articolului Senator PDL: Este "absolut necesar" să fie creat un Minister al Românilor de Pretutindeni

Senator PDL: Este "absolut necesar" să fie creat un Minister al Românilor de Pretutindeni (Imagine: gov.ro)

Badea a recomandat Guvernului ca ministrul care va fi numit în această funcţie să nu transmită comunităţilor de români "un semnal politic partizan", ci unul de promovare a intereselor românilor din diaspora şi de protejare a valorilor şi identităţii naţionale.

"Eu consider că este absolut necesar ca semnalul pe care noi îl dăm comunităţilor de români de pretutindeni să fie unul politic partizan, ci un semnal politic naţional, care să urmărească interesul românilor de pretutindeni. Cred că acest ministru trebuie să se fixeze în mod clar pe promovarea şi pe protejarea identităţii naţionale a românilor", a menţionat, miercuri, senatorul.

În opinia sa, ideea creării unui minister de sine stătător care să se ocupe de problematica comunităţilor de români nu ar trebui abandonată "sub nicio formă".

"Este absolut necesar ca Guvernul să ia o decizie legată de crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni. Cred că acest minister nu trebuie să fie unul de partid, ci unul care să promoveze interesele statului român în toate comunităţile de români de pretutindeni", a adăugat el.

Viorel Badea a mai arătat că, în cazul înfiinţării unui Minister al Românilor de Pretutindeni, ar fi absolut necesar ca din componenţa acestuia să facă parte şi reprezentanţi ai comunităţii de români de pretutindeni, alături de ONG-uri şi fundaţii ale acestora.

"Există o iniţiativă mai veche a comunităţilor de români, o iniţiativă care datează chiar din anul 2000, referitoare la crearea unui minister al românilor de pretutindeni. Sugestia mea ar fi ca peste jumătate din angajaţii unui astfel de minister să fie oameni care trăiesc în comunităţile de români şi din Occident şi din jurul României. Va trebui ca în acest minister să graviteze o serie de organizaţii non-guvernamentale ale românilor de pretutindeni, precum şi fundaţii care să poată să transpună în teritoriu strategiile pe care le stabileşte acest minister", a fost de părere parlamentarul.

Senatorul de diaspora a susţinut, pe de altă parte, că românii din comunităţile din afara României ar trebui să fie reprezentaţi şi în misiunile diplomatice ale României.

„Este absolut necesar ca în fiecare dintre misiunile diplomatice importante ale României în afară să facă parte câte un ataşat, cu statut diplomatic, care să fie angajat din cadrul comunităţii de români din statele respective. Noi pînă acum am tratat această relaţie cu românii de pretutindeni prin intermediul ataşaţilor culturali sau al altor angajaţi trimişi de la Bucureşti. Eu cred că este cazul să renunţăm la acest tip de abordare şi să avem o abordare mult, mult mai directă cu comunităţile de români”, a susţinut Badea.

În ceea ce priveşte bugetul de care ar avea nevoie un Minister al Românilor de Pretutindeni pentru a funcţiona eficient, dacă ar fi înfiinţat, Viorel Badea a estimat o că această sumă ar fi de zece milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici