Senator PNL: Ponta să prezinte în Parlament un raport despre starea naţiunii. Am votat şi eu acest Guvern, are datoria să-mi răspundă

Senatorul PNL Cristian Bodea îi cere premierului să prezinte în Parlament un "raport despre starea naţiunii", el enumerând mai multe teme despre care doreşte explicaţii şi spunând că, după ce "şi-a liniştit ambiţiile prezidenţiale", Victor Ponta "are tot timpul să se ocupe de guvernare".

451 afișări
Imaginea articolului Senator PNL: Ponta să prezinte în Parlament un raport despre starea naţiunii. Am votat şi eu acest Guvern, are datoria să-mi răspundă

Senator PNL: Ponta să prezinte în Parlament un raport despre starea naţiunii. Am votat şi eu acest Guvern, are datoria să-mi răspundă (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că îi cere în mod public premierului Victor Ponta să prezinte în faţa Parlamentului un "raport despre starea naţiunii", care să conţină un bilanţ al primului an de guvernare şi expunerea obiectivelor din acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu mă las, chiar dacă pot fi urecheat în cadrul partidului sau al USL, şi îi cer public premierului Victor Ponta să vină în Parlament, în luna februarie, cu un raport despre starea naţiunii. Este datoria lui să prezinte celor care l-au învestit în funcţia pe care o deţine un raport asupra guvernării de anul trecut şi ceea ce vrea să facă în acest an. Trebuie să facem o politică deschisă, sinceră şi responsabilă, iar pentru asta trebuie să dăm raportul în faţa cetăţenilor, pentru ca aceştia să înţeleagă ce facem şi încotro îi ducem", a afirmat senatorul liberal.

El a spus că nu solicită "nimic ilegal, nimic supărător, ci un lucru de bun-simţ din partea celui care este premier", adăugând: "Am votat şi eu acest Guvern, este şi Guvernul meu şi are datoria să-mi răspundă".

Senatorul Cristian Bodea a enumerat cinci teme asupra cărora aşteaptă o dare de seamă din partea şefului Guvernului şi a miniştrilor, prima fiind chestiunea accesării şi utilizării fondurilor europene, astfel încât Uniunea Europeană să nu mai mustre autorităţile de la Bucureşti.

"Prima chestiune în care vreau explicaţii este cea a fondurilor europene. Iarăşi am fost urecheaţi de Uniunea Europeană, în condiţiile în care am atras atenţia şi anul trecut asupra acestei probleme, iar domnul ministru al Fondurilor Europene mi-a spus că nu e nicio problemă. Problema e că a început deja noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, în 2014, iar noi nu avem niciun acord cu Uniunea Europeană pe această temă. Când îl vom avea, câţi ani vom mai pierde?", a spus Bodea.

Pe de altă parte, senatorul a afirmat că doreşte să afle cum intenţionează Guvernul să utilizeze fondurile europene pentru lucrările de infrastructură de comunicaţii, în condiţiile în care acestea sunt finanţate preponderent cu fonduri de la bugetul de stat, pentru că "numai aşa se pot da cu dedicaţie".

"Aş vrea ca premierul să înţeleagă că trebuie să terminăm cu obiceiul de a face lucrări de infrastructură cu banii de la buget, lucrări care numai aşa se pot da cu dedicaţie, aş vrea să înţeleagă cei din Guvernul Ponta că infrastructura trebuie s-o facem cu bani europeni, iar din bugetul de stat să administrăm şcolile, spitalele şi celelalte, pentru care nu ne ajung banii pentru că îi dăm la lucrările de infrastructură", a susţinut el.

De asemenea, Cristian Bodea a afirmat că vrea ca premierul şi ministrul Finanţelor să prezinte un plan pentru diminuarea fiscalităţii asupra întreprinderilor, singura metodă care poate asigura dezvoltarea afacerilor şi economiei.

"Aş vrea să aud de la premier cum va scădea taxele şi va stimula dezvoltarea întreprinderilor, pentru că, dacă taxele sunt mici, întreprinderile se vor dezvolta şi se vor strânge, evident, mai mulţi bani la buget. Trebuie să ne gândim la firme, nu doar la impozite şi taxe, iar anul trecut cuvântul de ordine a fost doar colectarea, nu dezvoltarea afacerilor", a spus el.

Bodea a menţionat, totodată, că doreşte ca raportul pe care şeful Guvernului trebuie să-l prezinte în Parlament să conţină şi un plan de măsuri pentru integrarea României în Spaţiul Schengen, fără scuze şi pasarea răspunderii asupra altor state din UE.

"Aş vrea să văd măsurile pe care le are premierul pentru acceptarea noastră în Spaţiul Schengen. Nu mai putem continua să ne minţim că străinii sunt răi şi noi suntem buni. Adevărul este că nu suntem primiţi pentru că nu ne facem treaba în probleme de securitate, şi nu mă refer la agenţii secreţi, ci la bandele care iau dimineaţa curse low-cost spre Occident, dau lovitura şi se întorc seara, şi la bandele de cerşetori din România, organizate, care acţionează în vestul Europei", a spus Bodea, adăugând: "Aş vrea ca premierul şi miniştrii lui să înţeleagă că pot minţi poporul, dar nu pot să-i mintă pe străini, şi nu ştiu cât se va lăsa şi poporul ăsta minţit cu prostii de felul acesta".

Senatorul liberal i-a cerut primului-ministru să prezinte un plan de măsuri pentru "închiderea" lucrărilor declanşate în baza PNDL, pentru care nu există finanţare şi care se degradează continuu.

"Aş vrea să ştiu cum închidem cele peste o mie de lucrări pe PNDL deschise încă din 2007 care se degradează continuu, în condiţiile în care necesarul pentru finalizarea lor este de 15 miliarde de lei, dar pentru care anul trecut s-au alocat 500 de milioane de lei, anul acesta 1,5 miliarde, iar pentru anul viitor sunt prevăzute 800 de milioane", a detaliat el.

Cristian Bodea a afirmat că sarcina premierului este de a guverna, nu de a perpetua conflicte cu preşedintele, iar stabilirea preşedintelui PNL Crin Antonescu drept candidat al USL la prezidenţiale ar trebui să îl determine pe Victor Ponta să se ocupe de guvernare.

"Acum, că domnul Ponta şi-a liniştit ambiţiile prezidenţiale, nu mai are scuza că este ocupat să se certe cu Băsescu şi are tot timpul să se ocupe de guvernare", a conchis senatorul liberal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici