Senatorii au votat înăsprirea amenzilor pentru profanarea mormintelor de război

Stingerea sau reaprinderea flăcării candelei de la Mormântul Ostaşului Necunoscut fără aprobarea Guvemului se sancţionează cu amendă de la 2000 lei la 3000 lei, potrivit unei legi adoptate, luni, de plenul Senatului, în unanimitate.

242 afișări
Imaginea articolului Senatorii au votat înăsprirea amenzilor pentru profanarea mormintelor de război

Senatorii au votat înăsprirea amenzilor pentru profanarea mormintelor de război (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Proiectul mai prevede că depunerea la Mormântul Ostaşului Necunoscut a altor obiecte decât flori, coroane, jerbe de flori sau alte obiecte demne de cinstirea memoriei celor prevăzuţi la art. 2-4 din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război se sancţionează, potrivit proiectului de modificare a Legii nr 397/2003, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Potrivit expunerii de motive, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a constatat în urma multiplelor controale că regimul juridic al acestor necropole nu este respectat, cazurile de profanare a mormintelor eroilor de război fiind numerose, solicitând astfel modificarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, în sensul înăspririi sancţiunilor.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, introducerea în cimitirele de război a animalelor, pentru păscut sau adăpost, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, la fel şi strămutarea operelor comemorative de război fără aprobările legale, construirea, modificarea, restaurarea sau orice intervenţie asupra acestora.

Înhumarea persoanelor decedate, altele decât cele prevăzute de legea în discuţie, în spaţiile destinate mormintelor de război sau în zona de protecţie a acestora, se sancţionează cu amendă de la 7.000 lei la 10.000 lei şi obligarea la suportarea cheltuielilor pentru aducerea operelor comemorative de război la starea lor iniţială.

Poiectul de lege mai prevede că amplasarea şi construirea de noi monumente comemorative, cruci sau orice construcţie ridicată pe spaţiul destinat mormintelor de război sau în zona de protecţie a acestora fără avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor se sancţionează cu amendă de la 7.000 lei la 10.000 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici