Senatorii jurişti avizează interzicerea comercializării produselor cu efect halucinogen sau euforic

Senatorii din Comisia juridică au avizat favorabil o iniţiativă legislativă care interzice comercializarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic, propunând ca lista acestor produse să fie stabilită prin ordin al ministrului Sănătăţii.

64 afișări
Imaginea articolului Senatorii jurişti avizează interzicerea comercializării produselor cu efect halucinogen sau euforic

Senatorii jurişti avizează interzicerea comercializării produselor cu efect halucinogen sau euforic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Senatorii jurişti au dezbătut, marţi, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, care are ca iniţiatori un grup de şase deputaţi PSD - Tudor Ciuhodaru, Ileana Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costică Macaleţi şi Mugurel Surupăceanu.

Potrivit modificărilor preconizate la Legea 143, comercializarea, vânzarea, punerea în vânzare, distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic va fi interzisă, aceste fapte fiind pedepsite cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Senatorii au acceptat un amendament al senatorului PDL Iulian Urban, prin care tentativa în toate aceste cazuri va fi pedepsită.

La solicitarea Consiliului Legislativ, deputatul Tudor Ciuhodaru, care a participat, în calitate de iniţiator, la lucrările comisiei, a adăugat la textul proiectului definiţia produselor etnobotanice, acesta precizând că respectivele produse sunt extractele sau combinaţiile de plante cu efect halucinogen sau euforic.

Un alt amendament al membrilor comisiei stabileşte că lista produselor care fac obiectul proiectului de lege va fi stabilită prin ordin al Ministrului Sănătăţii în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii şi se va actualiza ori de câte ori este necesar.

Ciuhodaru a menţionat în cadrul dezbaterilor că fiecare comerciant de astfel de produse va găsi o denumire care va fi schimbată.

"El va spune "astăzi substanţa asta se numeşte VX, mâine se va numi VXX" şi putem să actualizăm în funcţie de sesizări. Nu există o substanţă de bază, pentru că pot fi amestecuri de substanţe, unele dintre ele, absolut normale. Amestecurile de substanţe, în schimb, produc efectele halucinogene. Nu poate fi incriminată una dintre acele substanţe", a menţionat deputatul social-democrat.

El a argumentat că iniţiativa legislativă intenţionează să limiteze impactul social al acestor categorii de substanţe, care, din ce în ce mai des, sunt accesibile oricărei vârste şi categorii de consumatori.

"Mai nou, în Iaşi, aceste substanţe se găsesc în vecinătatea şcolilor, în vecinătatea universităţilor, iar accesibilitatea lor este evidentă. Dacă vorbesc din punctul de vedere al medicului riscurile medicale sunt enorme, vorbesc de tulburări vegetative, tulburări respiratorii, de tulburări cardiovasculare. Dacă aş vorbi ca un economist aş putea spune că aceste costuri legate de sistemul sanitar sunt deosebit de importante, cei mai mulţi dintre pacienţi necesitând măsuri de terapie intensivă şi internarea în secţiile de toxicologie", a spus Tudor Ciuhodaru.

"Ştiţi foarte bine că nu avem suficiente resurse în momentul de faţă, iar de multe ori se va pune problema, ce tratăm întâi? - un astfel de pacient care este evident urgenţă, sau un pacient victima unui accident rutier pe care nu îl putem trata, pentru că acest pacient, consumator de produse etnobotanice, se prezintă într-un serviciu de urgenţă?", s-a întrebat retoric deputatul.

Comisia juridică a fost sesizată pentru aviz cu acest proiect de act normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici