Senatorul PSD Valer Marian descrie "cercul relaţional şi infracţional din jurul preşedintelui ANAF"

Senatorul PSD Valer Marian descrie, într-o declaraţie politică, "cercul relaţional şi infracţional din jurul preşedintelui ANAF", constituit din consilieri, experţi, asistenţi şi inspectori fiscali, "oamenii sub patronajul cărora s-a instituţionalizat şi generalizat corupţia şi contrabandă în vămi".

267 afișări

Într-o declaraţie politică dată, luni, publicităţii, intitulată "Cercul relaţional şi infracţional din jurul preşedintelui ANAF", senatorul PSD de Satu Mare Valer Marian arată că Nicolae Adrian Gavrilă, consilierul superior din ANAF arestat pentru trafic de influenţă, "face parte dintr-un cerc care făcea treburile murdare la ANAF, constituit din consilieri, experţi, asistenţi, inspectori fiscali", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Conform unor specialişti în anticorupţie şi anticontrabandă, Nicolae Adrian Gavrilă face parte dintr-un cerc care făcea treburile murdare la ANAF, constituit din consilieri, experţi, asistenţi, inspectori fiscali ş.a.. Aceştia făceau parte însă dintr-un al doilea cerc constituit în jurul preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Potrivit specialiştilor, în jurul şefului Fiscului din România era constituit un prim cerc mai restrâns, conform schemei alăturate, din care făceau parte oamenii cei mai apropiaţi şi de încredere ai preşedintelui ANAF: 1. Gheorghe Stambelu, directorul Direcţiei Resurse Umane din ANV; 2. Viorel Comăniţă, până recent directorul Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din ANV, actualmente director ANV; 3. Codruţ Marta, directorul de cabinet al preşedintelui ANAF; 4. Marius Capanu, directorul Direcţiei Autorizări din ANV; 5. Felicia Pintea, directorul Direcţiei Juridice; 6. Ştefăniţă Prisăcaru, şeful Serviciului Verificări Interne din ANV; 7. Paul Petrov, directorul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a municipiului Bucureşti", se arată în declaraţia senatorului de Satu Mare.

Potrivit lui Valer Marian, directorul Direcţiei Resurse Umane din ANV, Gheorghe Stambelu, "denumit «creier şi păianjen»", este cel care s-ar ocupa de desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor din vămi.

"Directorul Direcţiei Resurse Umane, Gheorghe Stambelu (denumit «creier» şi «păianjen»), este originar din Feteşti, judeţul Călăraşi, şi este de profesie jurist. După propriile afirmaţii, în timpul ultimei guvernări PSD a fost propulsat în funcţia de secretar general al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici de către Octav Cozmâncă, funcţie care i-a permis să gestioneze ocuparea funcţiilor de conducere din mai toate instituţiile şi autorităţile publice, făcând parte din marea majoritate a comisiilor de concurs. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex l-a acuzat pe Stambelu pentru relaţia sa apropiată cu liderul Alianţei Naţionale a Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, care, după căderea PSD de la guvernare, i-a oferit o funcţie de conducere în sindicatul său, iar ulterior l-a sprijinit să ocupe funcţia de director al Direcţiei Resurse Umane din ANV (în 2005). În această funcţie s-a remarcat cu porniri mai degrabă de afacerist decât de funcţionar public, preocupându-se de ocuparea tuturor funcţiilor de conducere din vămi de către candidaţi selectaţi pe sprânceană înainte de concurs. Organizarea, publicitatea şi desfăşurarea concursurilor au fost viciate, criteriile fiind adaptate candidaţilor ce trebuiau declaraţi admişi. Totodată, Stambelu s-a implicat în organizarea concursurilor pentru promovări în grade profesionale, referitor la care postul public de televiziune TVR 1 a prezentat dovada faptului că se afla în posesia subiectelor şi a listei persoanelor ce urmau a fi declarate admise, cu o zi înainte de concurs. În plus, Stambelu are la îndemână mijloace de corecţie a vameşilor prin sancţiuni propuse de Comisia de disciplină din ANV, la care deţine funcţia de preşedinte. Împotriva directorului Direcţiei Aeriene Vamale din ANV au fost înregistrate mai multe plângeri penale la Secţia 3 de Poliţie din municipiul Bucureşti şi la DNA", spune Marian.

O altă persoană care apare în "schema" dată publicităţii de senatorul Valer Marian este fostul director al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale Viorel Comăniţă, denumit "executant" şi "burete".

"Ex-directorul Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale Viorel Comăniţă (denumit «executant» şi «burete») este originar din Sibiu, unde a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative a Universităţii «Lucian Blaga» şi a practicat avocatura în perioada 1996 - 2005. În anul 2005, la vârsta de 32 de ani, fără să aibă nicio specializare sau experienţă în domeniul vamal, Comăniţă a fost promovat de fostul preşedinte al ANAF Sebastian Bodu, cu care a fost coleg de facultate, director la Direcţia Juridică din cadrul ANV, iar în anul 2007 a fost numit director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul ANV. Comăniţă a fost remarcat de angajaţii ANAF şi ANV pentru maşinile luxoase cu care se plimba şi făcea driftinguri în curtea ANAF, precum şi pentru traiul pe picior mare şi pentru vacanţele de lux în străinătate. Conform denunţurilor şi declaraţiilor date la DNA, omul de afaceri italian Antonello Celestini îl acuză pe Viorel Comăniţă că i-ar fi solicitat, în calitate de director al Direcţiei de Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale, prin intermediari, mită de ordinul sutelor de mii de euro", precizează Valer Marian.

De asemenea, directorul de cabinet al preşedintelui ANAF, Codruţ Marta, este, potrivit schemei, "paznic şi intermediar".

"Directorul de cabinet al preşedintelui ANAF, Codruţ Marta (denumit «paznic» şi «intermediar») este conjudeţean cu şeful său Sorin Blejnar, fiind originar tot din judeţul Arad. Blejnar şi Marta au fost colegi de facultate la Universitatea de Vest din Timişoara, precum şi la Garda Financiară. Marta a fost promovat la Bucureşti, ca şi Blejnar, de triada PDL din Arad: Gheorghe Falcă (finul preşedintelui Băsescu), Gheorghe Seculici (socrul lui Falcă) şi Traian Igaş (finul lui Falcă). Cu puţin timp în urmă, Codruţ Marta a fost schimbat din funcţia de director de cabinet pentru motivul că are mai multe dosare penale la DNA, dar este văzut în continuare aproape zilnic la cabinetul preşedintelui ANAF. Codruţ Marta a fost nominalizat de fostul director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin că ar fi atenţionat-o să nu controleze o firmă care se ocupa cu comercializarea de produse petroliere (EUROIL) întrucât i-ar aparţine preşedintelui ANAF. Potrivit unor surse judiciare, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, şi directorul său de cabinet, Codruţ Marta, sunt vizaţi într-un dosar disjuns de Biroul DNA Satu Mare în august 2010 din dosarele privind contrabanda şi corupţia din Vama Halmeu, care se află la structura centrală a DNA şi priveşte declaraţii fictive de tranzit şi de export de ţigări şi de produse petroliere în Ucraina via Constanţa – Halmeu. Conform unor angajaţi de la ANAF, preşedintele Sorin Blejnar şi directorul de cabinet Codruţ Marta ar proteja contrabanda cu motorină şi benzină, întrucât le-ar fi solicitat să nu se atingă de anumite firme care comercializează carburanţi, începând cu firma cu capital majoritar de stat SC OIL TERMINAL SA Constanţa (la care Codruţ Marta a fost desemnat membru în Consiliul de Administraţie de Ministerul Finanţelor) şi continuând cu firme private ca SC DUMIMAR SRL, SC ROMPET OIL TRADE SRL, SC DG PETROL SRL, SC ROMECO SRL, SC BGM PETROL SRL, SC GAVINI SRL, SC TEXAS GRUP OYL SRL, SC SEBASTIAN SRL, SC SEBASTIAN ENERGY SRL, SC COMPANIA SEBASTIAN SA, SC ASV AUTO SRL, SC DAIM SERV CONSTRUCT SRL, SC JETOIL SRL, SC EUROIL SRL, SC PETROTUR SRL, şi cu antrepozitul fiscal constituit pe vasul petrolier ATTILA pe Marea Neagră", menţionează sursa citată.

A patra persoană menţionată în declaraţie este directorul Direcţiei Autorizări, Marius Capanu, care are ca principală atribuţie eliberarea autorizaţiilor pentru antrepozite fiscale.

"Directorul Direcţiei Autorizări, Marius Capanu, are ca principală atribuţie eliberarea autorizaţiilor pentru antrepozite fiscale. Capanu avea drept preocupare principală eliberarea de autorizaţii pentru antrepozite fiscale pentru produse petroliere în porturi, vămi, gări sau pe vase petroliere pentru firme controlate şi protejate de şefii săi ierarhici. Tatăl lui Capanu a fost directorul Direcţiei Silvice a municipiului Bucureşti, funcţie în care a fost implicat într-o serie de scandaluri de retrocedare la Pădurea Băneasa", susţine senatorul Valer Marian.

A cincea persoană care apare pe listă este directorul Direcţiei Juridice, Felicia Pintea, care "asigură acoperirea juridică pentru numiri, delegări sau litigii".

"Directorul Direcţiei Juridice, Felicia Pintea, a fost adusă în 2007 de Viorel Comăniţă de la Sibiu, unde a fost învăţătoare şi a absolvit aceeaşi facultate de drept cu acesta. Deşi nu avea nicio specializare şi nicio experienţă în domeniul vamal, Felicia Pintea a fost numită consilier superior la Direcţia Juridică şi a devenit directorul acesteia după ce Comăniţă a fost numit director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale. Pintea asigură acoperirea juridică pentru numiri, delegări sau litigii", se arată în declaraţia senatorul de Satu Mare.

A şasea persoană menţionată în "cercul lui Blejnar" este fostul director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti Paul Petrov, schimbat din funcţie după izbucnirea scandalului de Ploieşti.

"Directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, Paul Petrov, a fost favorizat de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, prin Ordinul nr. 1164/29.05.2009, întrucât, contrar organigramei şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a ANV, a acordat Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti competenţa de a exercita activităţi specifice de control operativ şi inopinat pe întreg teritoriul României, deşi această atribuţie o avea Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din ANV. Paul Petrov a fost implicat în promovarea lui Cornel Costea, arestat recent pentru luare de mită, în funcţia de director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Ploieşti, care l-a nominalizat pe Petrov şi pe fostul şef al Serviciului Verificări Interne din ANV, Ştefăniţă Prisăcaru, ca fiind persoanele cărora le-a dat cea mai mare parte a mitei încasate, pentru a o transmite preşedintelui Sorin Blejnar. După izbucnirea scandalului de Ploieşti, Paul Petrov a fost schimbat din funcţie cu play-boyul Silviu Văduva, care a demisionat după o zi de la preluarea funcţiei", susţine senatorul sătmărean.

Ultima persoană din schemă este fostul şef al Serviciului Verificări Interne din ANV Ştefăniţă Prisăcaru, cel care ar fi unul din "oamenii de legătură ai preşedintelui ANAF".

"Ştefăniţă Prisăcaru a fost şeful Serviciului Verificări Interne din ANV după ce Sorin Blejnar a preluat funcţia de preşedinte al ANAF. Ştefăniţă Prisăcaru este de profesie poliţist, activând la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa, la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog şi la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. După 2006, Prisăcaru a fost promovat de PDL în funcţiile de şef de cabinet al ministrului de interne Vasile Blaga (2005-2007), consilier al grupului parlamentar al PDL din Parlamentul European (2008-2009) şi consilier local în Sectorul 2 al municipiului Bucureşti. În 2009, la vârsta de 33 de ani, fără a avea vreo specializare sau experienţă în domeniul vamal, a fost numit şef al Serviciului Verificări Interne din ANV. Aşa cum am arătat, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Ploieşti, Cornel Costea, l-a nominalizat pe Ştefăniţă Prisăcaru drept intermediar al mitei transmise preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, alături de Paul Petrov. Prisăcaru şi Petrov erau oamenii de legătură ai preşedintelui ANAF şi cu Eugeniu Petrescu, membru important al staff-ului central al PDL, împotriva căruia procurorii DNA au început urmărirea penală pentru luare de mită în dosarul mitei de la Vama Halmeu, reţinându-se în sarcina sa că ar fi primit suma de 130.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu. Ştefăniţă Prisăcaru a fost nominalizat şi de fostul director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, Diana Severin, în sensul că acesta i-a transmis din partea preşedintelui ANAF, în vara anului 2009, că trebuie să demisioneze deoarece nu corespunde cerinţelor ANAF întrucât nu ia şpagă şi nu cotizează, ameninţând-o cu un accident de maşină dacă nu se conformează. Susţinerea preşedintelui ANAF că l-ar fi dat afară pe Ştefăniţă Prisăcaru după incidentul cu Diana Severin nu este adevărată, întrucât acesta a deţinut funcţia de şef al Serviciului Verificări Interne până în primăvara anului 2010, când a fost transferat expert I la Direcţia Autorizări şi apoi a fost mutat la o direcţie nou înfiinţată: Direcţia de Control a Averilor. Culmea ironiei este că, pentru perioada 28.10.2008 – 9.10.2010, acest Ştefăniţă Prisăcaru a fost numit de grupul parlamentar PDL din Senat în Consiliul Naţional de Integritate (CNI), organismul desemnat de Senat pentru a controla activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Mai pe şleau, acest Ştefăniţă Prisăcaru a fost exponentul şi etalonul integrităţii PDL în Consiliul Naţional de Integritate", se arată în declaraţia senatorului PSD.

Parlamentarul PSD spune că "aceştia sunt oamenii cu care preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a realizat multclamata reformare a sistemului fiscal şi vamal din România", "oamenii sub patronajul cărora s-a instituţionalizat şi generalizat corupţia şi contrabanda în vămile din România".

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, i-a dat deja în judecată pe senatorul PSD Valer Marian, pe fostul director coordonator al Direcţiei judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin şi pe preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, pentru afirmaţii defăimatoare la adresa sa şi a instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici