Senatul a eliminat prevederile privind impozitarea bacşişului

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015, precum şi amendamentele Comisiei de buget, prin care sunt eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.

2071 afișări
Imaginea articolului Senatul a eliminat prevederile privind impozitarea bacşişului

Senatul a eliminat prevederile privind impozitarea bacşişului (Imagine: Hepta)

Senatorii au adoptat cu 52 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi o abţinere proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Totodată, ei au aprobat, cu 54 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi o abţinere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finanţelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacşişului.

Senatul este prima cameră sesizată.

În timpul dezbaterilor, senatorul PSD Valentin Calcan a spus că votează proiectul, dar a pledat pentru includerea bacşişului pe nota de plată.

"Am deschis un fel de cutie a Pandorei şi poate până la urmă, în drumul spre Camera Deputaţilor, Guvernul se va mai gândi, domnul ministru se va mai gândi întrucât a avea un bacşiş pe nota de plată, deci nu separat, eu cred că e şi european şi normal. Aş vrea să-l felicit pe domnul ministru pentru că, iată, e primul care a avut curaj de la Revoluţie până acum să spună un lucru pe care-l ştim cu toţii, şi anume faptul că la restaurante de regulă plătim un bacşiş (...) A avea un astfel de serviciu pe nota de plată mie mi se pare absolut normal şi firesc (...) Oficializăm ceea ce există, dăm posibilitarea ca fiecare angajat să ştie exact ce va avea în buzunar. Venitul unui ospătar nu e făcut din bacşiş, el trebuie să fie făcut din salariu. Noi trebuie să spunem că prin salariu, de fapt, recompensăm munca unui ospătar, în salariu trebuie să se regăsească costul mâncărurilor din meniul respectiv. Bacşişul e altceva, e ceea ce oferim noi îîn plus în cazul în care avem un serviciu deosebit, dar nu e venitul de bază al unui ospătar", a spus Calcan.

El a adăugat că, dacă s-ar face un control, s-ar constata că 95% din restaurantele din România au ospătari cu salariul minim pe economie, ceea ce nu e normal.

Senatorul PNL Liviu-Titus Paşca a criticat Guvernul pentru iniţierea acestei legi şi pentru renunţarea la măsura aplicării bacşişului. "După două săptămâni v-aţi răzgândit, timp în care s-a ajuns la situaţii hilare şi unii şi-au pus şi înscripţii în care îi rugau pe cetăţeni să nu le lase bacşiş, ca nu cumva să-i găsească Fiscul cu un leu sau doi în plus în casele de marcat. E strigător la cer. Faceţi experimente pe sărăcia, pe nervii oricum încordaţi ai acestei ţări şi mai apoi vă răzgândiţi", a afirmat Paşca.

Comisia de buget a Senatului a decis, pe 19 mai, la propunerea Ministerului Finanţelor, să elimine din Ordonanţa de Urgenţă 8/2015 textele care prevedeau impozitarea bacşişului.

Senatorii din comisie au decis eliminarea prevederilor privind impozitarea bacşişului, în urma declaraţiilor ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici.

Senatorul PNL Mărinică Dincă a spus că în comisie impozitarea bacşişului va fi eliminată din ordonanţă, dar durează "mai mult de 1 iunie" până când aceste modificări vor fi aprobate de Senat, de Camera Deputaţilor şi, apoi, promulgate de preşedinte.

"În momentul de faţă, noi scoatem impozitarea bacşişului, dar până când modificările vor intra în vigoare va dura mai mult de 1 iunie, data la care a anunţat ministrul de Finanţe că nu se mai aplică această impozitare. Cel mai devreme în această săptămână ordonanţa modificată va fi în plenul Senatului, apoi, va merge la Cameră va sta cel puţin şapte zile, apoi merge la preşedinte. Se trece de 1 iunie. Dacă vroia cu 1 iunie, ministrul dădea un act normativ prin care abroga impozitarea bacşişului. Să nu-i mai mintă pe cetăţeni că la 1 iunie va fi scos acest bacşiş, până se promulgă şi va fi publicat în Monitorul Oficial mai durează", a spus senatorul PNL Marinică Dincă.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015 modifică şi completează mai multe acte normative, prevăzând printre altele legiferarea bacşişului, care ar fi urmat să fie evidenţiat pe un bon fiscal separat. Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

În 15 mai, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că obligativitatea taxării bacşişului va fi eliminată.

"Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale", spunea Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.

El preciza că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.

Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici