Senatul a respins OUG care majora etapizat alocaţiile copiilor

  • Senatul a respins marţi Ordonanţa de urgenţă prin care alocaţiile copiilor urmau să fie majorate cu 20% de la 1 septembrie.
  • Astfel, dacă şi votul din Camera Deputaţilor va fi similar, rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocaţiile, nu se le mărească etapizat.
5214 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins OUG care majora etapizat alocaţiile copiilor

Mediafax FOTO

Decizia fost adoptată cu 87 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 12 abţineri.

„Demonstraţi că vă pasă şi faceţi un pas necesar pentru copiii ţării. Alocaţi fondurile necesare. Dacă nu, plecaţi cu toţi incompetenţii de la Guvern. Nu mai minţiţi, nu mai furaţi şi veţi avea bani pentru alocaţii şi pentru pensii. PSD va vota pentru raportul de respingere a ordonanţei de urgenţă”, a spus în timpul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru.

La rândul ei, Florina Presadă, a anunţat că USR se abţine de la vot.

„Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism şi ipocrizie. Alocaţiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL şi PSD, pentru a câştiga capital politic. (...) USR e de axcord cu aceste creşteri, atât timp cât sunt sustenabile. USR va vota abţinere”, a spus Presadă.

Reprezentantul UDMR, Derzsi Ákos, a afirmat că parlamentarii formaţiunii au votat mereu pentru majorarea alocaţiilor copiilor.

„Am făcut acest lucru indiferent din ce parte a eşicherului politic a venit propunerea. Fiind consecvenţi, am votat şi pentru dublare de această dată. Nu cred că trebuie să facem economie pe generaţia care reprezintă viitorul ţării. Nu suntem de acord cu majorarea în tranşe. Legea votată de Parlament trebuie respectată. Drepturile copiilor nu se negociază”, a continuat senatorul UDMR.

Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevede o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creşteri de 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.

Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis. Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu îşi permite dublarea alocaţiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici