Senatul a respins proiectele prin care persoanele de acelaşi sex puteau încheia parteneriat civil/ MozaiQ: Votul este unul ruşinos/ Asociaţia ACCEPT: Ne vom adresa CEDO

Senatul a respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de acelaşi sex puteau încheia în faţa notarului sau la Starea civilă un parteneriat civil în scopul organizării vieţii comune ca familie. Actele normative arătau drepturile şi obligaţiile partenerilor.

1405 afişări
Imaginea articolului Senatul a respins proiectele prin care persoanele de acelaşi sex puteau încheia parteneriat civil/ MozaiQ: Votul este unul ruşinos/ Asociaţia ACCEPT: Ne vom adresa CEDO

Senatul a respins proiectele prin care persoanele de acelaşi sex puteau încheia parteneriat civil

Senatorii au adoptat cu majoritate de voturi rapoarte de respingere pentru cele două proiecte, unul iniţiat de UDMR, USR, PSD şi PNL, printre care deputatul PSD Florin Manole şi liberalul Ovidiu Raeţchi, şi alt proiect iniţiat de un deputat ALDE şi de un deputat independent.

„Parteneriatul civil reprezintă uniunea liber consimţită între două persoane, încheiat în condiţiile legii”, prevede proiectul. Astfel, noţiunea de parteneriat civil este definită în proiect drept „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex prin declararea sa în faţa ofiţerului de stare civilă în scopul organizării vieţii private comune şi a gospodăririi împreună”, prevedea proiectul de lege iniţiat de deputaţii Andrei Gerea şi Ion Popa.

O altă prevedere a iniţiativei ALDE arăta că partenerii aveau obligaţia să întreţină copiii celuilalt partener. Parteneriatul civil înceta prin decesul sau declararea judecătorească a morţii unuia dintre parteneri. Acesta se putea desface prin decizia unilaterală a unuia dintre parteneri consemnată în scris de către ofiţerul de stare civilă.

Spre deosebire de propunerea legislativă a lui Florin Manole şi Ovidiu Raeţchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, în cazul în care parteneriatul civil este încheiat între cetăţeni străini sau persoane surdomute.

Senatorii au respins, însă, şi proiectul de lege al deputaţilor Florin Manole şi Ovidiu Raeţchi, împreună cu colegi din USR şi UDMR, cu privire la parteneriatul civil.

”Nu putem trece peste cerinţele Curţii Europene a Drepturilor Omului care ne obligă să oferim tuturor cuplurilor o recunoaştere şi protecţie legală a relaţiei lor şi să respectăm dreptul fundamental la viaţă privată. Nu putem să ignorăm drepturile şi nevoile copiilor născuţi în afara căsătoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales să nu se căsătorească, dar trăiesc împreună, ca soţ şi soţie, de ani şi zeci de ani. Legea parteneriatului civil oferă o formă de protecţie şi partenerilor de acelaşi sex, punând capăt unei discriminări şi marginalizări pe care românii au demonstrat recent că o resping”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Senatul a respins cele două propuneri legislative, în calitate de prim for sesizat, decizională pentru proiecte fiind Camera Deputaţilor.

MozaiQ: Votul Senatului privind parteneriatul civil al persoanelor de acelaşi sex este unul ruşinos

Asociaţia MozaiQ a reacţionat după votul de luni din Senat, prin care s-au respins proiectele privind legalizarea parteneriatelor civile, că votul este unul ruşinos şi arată că politicienii nu au înţeles semnalul cetăţenilor de la referendumul din octombrie 2018 privind modificarea Constituţiei.

„Votul dat astăzi (luni, n.r.) de majoritatea senatorilor este unul ruşinos şi arată din nou că politicienii nu au înţeles semnalul dat de cetăţeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituţiei. Astăzi, în România există peste 400.000 de cupluri necăsătorite, care au relaţii trainice şi de durată şi care nu beneficiază de nicio protecţie din partea statului în cazuri de urgenţe medicale, moştenire, partajul bunurilor comune sau asigurări medicale”, precizează reprezentanţii Asociaţiei MozaiQ, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în condiţiile în care CCR şi Curtea de Justiţie a UE cer României să recunoască cuplurile gay/necăsătorite, clasa politică are obligaţia de a pune în acord legislaţia curentă cu deciziile curţilor.

„Votul dat astăzi (luni, n.r.) de senatori ne arată că mai avem mult de lucru în România pentru a ajunge la o protecţie a cuplurilor gay. Noi, MozaiQ, vom continua să cerem clasei politice să ne recunoască” a declarat Robert Raţiu, preşedinte MozaiQ.

„Proiectele legislative respinse astăzi de Senat merg la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Solicităm deputaţilor, atât în comisiile de specialitate, cât şi în plen, să se ralieze demersurilor de recunoaştere a parteneriatelor civile şi să avizeze favorabil o astfel de legislaţie. Este absolut esenţial pentru comunitatea LGBT şi pentru democraţia din România”, se mai arată în comunicatul MozaiQ.

Asociaţia ACCEPT, după votul Senatului privind parteneriatul civil: Ne vom adresa CEDO

Conducerea ACCEPT a precizat, după ce Senatul a respins proiectele prin care persoanele de acelaşi sex puteau încheia un parteneriat civil, că familiile din comunităţile LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecţie juridică, de aceea asociaţia se va adresa CEDO.

„Familiile din comunitatea LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecţie juridică, şi la ACCEPT ajung oameni în situaţii disperate, care nu îşi pot vizita partenerul de viaţă la spital, sau care muncesc o viaţă împreună în aceleaşi condiţii grele ca toţi românii pentru a vedea cum se alege praful de toată truda lor pentru că nu se pot moşteni unul pe celălalt. Asociaţia ACCEPT este pregătită să reprezinte în instanţa de judecată toate familiile din comunitate ale căror drepturi sunt încălcate în România. În absenţa protecţiei legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislaţiei, ne vom adresa Curţii Europene a Drepurilor Omului,” a declarat Teodora Roseti, directorul executiv al Asociaţiei ACCEPT, printr-un comunicat.

Potrivit acesteia, din nefericire, sancţiunile impuse de CEDO sunt plătite de către contribuabili, şi nu de parlamentari care pun „propriile prejudecăţi mai presus de drepturi fundamentale”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici