Senatul decide asupra pedepselor privind defăimarea şi dispreţul faţă de însemnele oficiale

Senatorii ar urma să voteze marţi o propunere legislativă PSD de modificare a Codului Penal în sensul introducerii pedepsei cu închisoarea de la 1 până la 3 ani pentru ofensă la adresa însemnelor României, actul normativ reglementând şi "defăimarea" emblemelor sau semnelor folosite de autorităţi.

707 afișări
Imaginea articolului Senatul decide asupra pedepselor privind defăimarea şi dispreţul faţă de însemnele oficiale

Senatul decide asupra pedepselor privind defăimarea şi dispreţul faţă de însemnele oficiale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, este introdus un nou articol care defineşte "dispreţul" pentru însemnele României. "Prin dispreţ pentru însemnele României, pentru embleme sau semnele de care se folosesc autorităţile se înţelege: lipsa de consideraţie sau stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimare", se arată în raportul Comisiei juridice, sesizate în fond.

Ofensa adusă însemnelor naţionale este definită ca "fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României" şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani, se mai precizează în proiect.

De asemenea, "fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani".

Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi va fi spus votului final în plenul Senatului.

Propunerea legislativă este semnată de un grup de parlamenari, majoritatea PSD, printre care senatorul Gabriela Firea, deputaţii Florin Iordache şi Marian Neacşu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici