Severin, despre cererea de revocare a Laurei Georgescu de la CNA: Vom cere poziţia Comisiilor juridice

Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură şi media din Senat, a declarat, pentru MEDIAFAX, că "nu există un precedent" privind revocarea preşedintelui CNA şi că "legea nu permite revocarea", însă a subliniat că în acest caz va solicita un punct de vedere Comisiilor juridice din Parlament.

187 afișări
Imaginea articolului Severin, despre cererea de revocare a Laurei Georgescu de la CNA: Vom cere poziţia Comisiilor juridice

Severin, despre cererea de revocare a Laurei Georgescu de la CNA: Vom cere poziţia Comisiilor juridice (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat, joi, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

Contactat, joi, de MEDIAFAX, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, a declarat că nu a primit încă textul deciziei luate de cei şase membri ai CNA.

"E o problemă practic juridică în primul rând şi nu de audiovizual, dar până va ajunge la Comisii (Comisiile de Cultură din Parlament, n.r.) va mai fi, pentru că ea va fi trimisă preşedinţilor celor două Camere, care, prin Birourile Permanente, o vor îndrepta probabil spre comisii. Nu am citit textul, nu ştiu şi nu sunt jurist. De aceea voi solicita - şi am discutat şi cu domnul preşedinte Ştirbu de la deputaţi (preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, n.r.) - să vedem un punct de vedere al Comisiilor Juridice (din Parlament, n.r.) pe speţă", a spus Georgică Severin.

El a precizat că nu există un precedent în acest caz şi nici nu a mai existat o astfel de situaţie. "De exemplu, argumentul cu care au venit ei (cei şase membri ai CNA, n.r.) este principiul simetriei, că ce nu e interzis este permis. Cu tot respectul, eu sunt de formaţie istoric şi filosof, deci nu voi comenta pe o speţă pur juridică. O să-i rugăm pe colegi (din Comisiile Juridice ale Parlamentului, n.r.) să ne spună cum să procedăm, cum e şi normal de altfel în asemenea situaţii. Nu există un precedent pe acest aspect, Legea nu permite revocarea, dar în acelaşi timp nici nu o interzice. Ăsta a fost argumentul pe care am înţeles că l-au declarat cei şase. Eu nu am văzut textul (deciziei celor şase membri ai CNA, n.r.), doar ce am citit pe site-uri şi eu în diverse declaraţii", a mai spus Georgică Severin.

Totuşi, el a precizat că, potrivit Legii audiovizualului, nu prea vede cum ar putea fi revocată Laura Georgescu din funcţia de preşedinte al CNA.

"La modul serios, conform legii, nu prea văd cum, din ce îmi aduc eu aminte textul de lege. Dar, neştiind cum sună textul celor şase, nici nu mă pot pronunţa asupra lui. Şi este o problemă juridică, de interpretare a legii. De asta mă voi adresa comisiei juridice (...) Aici nu e o problemă de audiovizual, ci o problemă de practică şi precedent juridic legislativ", a mai spus Severin.

"Astăzi, reunit în cvorum, potrivit regulamentelor în vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, şase «pentru» şi un vot «împotrivă», prin vot secret, aşa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei preşedinte Laura Georgescu şi, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din această calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului", a anunţat, joi, Radu Călin Cristea, membru al Consiliului.

Decizia a fost luată prin votul a şase membri ai Consiliului, într-o şedinţă cu uşile închise, la care au participat Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fără drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi alţi doi membri ai Consiliului, Lorand Turos şi Viorel-Vasile Buda. Acesta din urmă este în concediu.

Pe de altă parte, decizia de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte CNA a fost luată la propunerea Monicăi Gubernat. Aceasta a invocat în acest sens "conflictul permanent" din interiorul CNA, care a ajuns în instanţă.

"Având în vedere conflictul permanent din interiorul instituţiei, conflict care a ajuns în instanţă, conflictele de interese rezultate în urma acestei acţiuni şi o să vă dau un singur exemplu, CNA, în calitate de pârât (în instanţă, n.r.), trebuie să depună o întâmpinare, acea întâmpinare va suna în felul următor: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat în judecată de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, având în vedere adrese asumate în numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflăm din păcate din presă; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse în practică, corespondenţe cu diverse instituţii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea şi de imaginea instituţiei, vă propun spre adoptare o decizie prin care solicităm Parlamentului revocarea din funcţia de preşedinte a doamnei Laura Georgescu", a spus Monica Gubernat.

De cealaltă parte, Laura Georgescu a declarat, joi, pentru jurnaliştii prezenţi la CNA, că decizia luată de cei şase colegi ai săi este categoric ilegală, catalogând acest demers ca fiind "o măsură de pedepsire".

Laura Georgescu a mai spus că nu a participat la discutarea acestui subiect din cauză că nu a ştiut despre acesta, întrucât nu a fost anunţat public, pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CNA (care a fost condusă, în partea ei publică, de Radu Călin Cristea, în calitate de preşedinte de şedinţă). Totodată, Laura Georgescu a spus că a avut şi un alt motiv pentru care nu a fost prezentă la şedinţa Consiliului, joi fiind şi ziua sa de naştere.

"Nu există nicăieri instituţia revocării în Legea 504 din 2002, deci în Legea audiovizualului, cu atât mai puţin condiţiile de alegere a preşedintelui sau a vicepreşedintelui (...) Nici măcar subiectul nu a fost anunţat corect şi deschis, cu 24 de ore înainte de a se consuma, fiindcă n-aş fi ratat momentul. Din păcate, a trebuit să fac faţă unor obligaţii obiective, fiind ziua mea de naştere. N-am ştiut că pierd, ratez (subiectul, n.r.). Şi mai mult ca sigur, ştiţi foarte bine, (decizia, n.r.) vine doar ca o măsură de pedepsire, pentru faptul că m-am adresat Curţii de Apel cerând anularea unui act administrativ, în speţă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA, adoptat acum şase luni", a spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, întrebată dacă se aşteaptă ca Parlamentul să dea curs în vreun fel acestei decizii, Laura Georgescu a spus: "Sinceră să fiu, nu văd care ar fi articolele pe care s-ar putea baza aşa ceva. Aştept să mă lămuresc".

Totodată, Laura Georgescu a spus că, încă din februarie 2013 - la două luni după validarea sa de către Parlament, ca urmare a alegerii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului, de ceilalţi membri ai CNA, cu nouă voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pe 28 decembrie 2012 -, i-a fost retrasă pentru prima oară "susţinerea" de către unii colegi ai săi din CNA. Ea a precizat că de atunci a tot fost "defăimată".

"În februarie 2013 mi-au retras prima oară susţinerea. Am avut (atunci, n.r.) primul comunicat de presă (dat de unii membri ai CNA, n.r.) despre cât sunt de nepotrivită pentru locul pe care îl ocup. Şi de atunci s-a întâmplat asta lunar. Susţinere nu am avut din februarie 2013. Dacă numim susţinere ce? Defăimare permanentă?", a mai spus Laura Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici