Siegfried Mureşan: Solicit Parlamentului European să respingem tăierile propuse la Bugetul UE 2024

Parlamentul European nu poate accepta tăierile propuse de Consiliu fiindcă ar face ca Bugetul UE să fie şi mai puţin flexibil pentru a reacţiona în faţa unor noi situaţii neprevăzute, afirmă eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

272 afișări
Imaginea articolului Siegfried Mureşan: Solicit Parlamentului European să respingem tăierile propuse la Bugetul UE 2024

„Solicit Parlamentului European să respingem tăierile propuse la Bugetul UE 2024. Ca negociator-şef al Parlamentului European, am prezentat astăzi, în Comisia pentru bugete, documentul de lucru care evaluează poziţia Consiliului Uniunii Europene privind Proiectul de Buget al UE pentru 2024. În acest document, am arătat că Parlamentul nu poate accepta tăierile propuse de Consiliu fiindcă ar face ca Bugetul UE să fie şi mai puţin flexibil pentru a reacţiona în faţa unor noi situaţii neprevăzute”, afirmă Siegfried Mureşan.

El precizează că propunerea de buget a Uniunii Europene pentru anul 2024, în forma prezentată de Comisia Europeană, are o valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro.

„Sunt fonduri suficiente pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile şi care vor fi foarte importante pentru ţara noastră anul următor. Cu toate acestea, proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorităţi ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanşat de Rusia la graniţele noastre, precum întărirea siguranţei în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova şi sprijinirea oamenilor şi întreprinderilor din UE care au avut de suferit din cauza acestui război. În acelaşi timp, nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a reacţiona în situaţii neprevăzute, cum a fost cazul anul trecut, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. De aceea, bugetul Uniunii Europene are nevoie de creşteri, nu de reduceri”, adaugă eurodeputatul PNL.

În acest context, este nejustificată decizia Consiliului Uniunii Europene de a reduce bugetul anual al Uniunii Europene, propunând o tăiere de aproximativ 770 de milioane de euro în credite de angajament, apreciază Mureşan.

„Bugetul UE de anul viitor are nevoie de mai multă flexibilitate şi de creşteri în anumite domenii, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023. Cadrul Financiar Multianual este cel care decide limitele până la care putem creşte bugetele anuale. Astfel, obiectivul meu este ca revizuirea CFM să aibă loc până la finalul anului în curs, tocmai pentru ca Bugetul UE 2024 să poată cuprinde suficiente resurse prin care să răspundem nevoilor nou-apărute în ultimii ani”, încheie europarlamentarul PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici