Situaţia de la graniţa Ucrainei, discutată de Iohannis cu noul preşedinte al PE, Roberta Metsola

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele PE, Roberta Metsola, au discutat, vineri, în timpul unei întrevederi, despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică şi extinderea spaţiului Schengen.

281 afișări
Imaginea articolului Situaţia de la graniţa Ucrainei, discutată de Iohannis cu noul preşedinte al PE, Roberta Metsola

Situaţia de la graniţa Ucrainei, discutată de Iohannis cu noul preşedinte al PE, Roberta Metsola

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja Summitului UE - Uniunea Africană de la Bruxelles. În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de pe agenda curentă a Uniunii Europene, precum evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice şi extinderea spaţiului Schengen”, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spaţiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziţia cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării ţării noastre. De asemenea, Iohannis a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securităţii din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii statelor membre UE, dar şi a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme şi credibile în vederea detensionării situaţiei de la graniţa estică a Ucrainei, inclusiv sancţiuni.

Preşedintele României a reiterat importanţa susţinerii active, inclusiv prin asistenţă financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova şi a eforturilor Preşedintei Maia Sandu şi a Guvernului de la Chişinău de a continua reformele.

Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru identificarea unor soluţii flexibile, echilibrate şi adaptate la circumstanţele naţionale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare. În acest sens, Preşedintele României a evidenţiat rolul important al energiei nucleare şi al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziţie către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susţine ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică. Klaus Iohannis a reiterat importanţa sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât şi sectorul nuclear.

La rândul său, Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu ţara noastră pe dosarele de interes comun şi, totodată, a reafirmat susţinerea sa şi a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici