Societatea civilă, nemulţumită de dezbaterea bugetului: Este o mică ironie

Reprezentanţii societăţii civile au plecat nemulţumiţi de la dezbaterea publică a bugetului de stat, unii dintre ei părăsind Parlamentul chiar în timpul discuţiilor pe care le-au calificat ca "o mică ironie".

861 afișări
Imaginea articolului Societatea civilă, nemulţumită de dezbaterea bugetului: Este o mică ironie

Societatea civilă, nemulţumită de dezbaterea bugetului: Este o mică ironie

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a organizat, miercuri, la Parlament, o dezbatere publică despre structura şi priorităţile proiectului de Buget pe 2016.

Câţiva dintre reprezentanţii societăţii civile au părăsit sala în mai puţin de o oră de la începerea discuţiilor, declarându-se dezamăgiţi, atât de modul de organizare, cât şi de calitatea discuţiilor.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a fost unul dintre cei care nu au rămas până la finalul discuţiilor, precizând la ieşire că primul lucru care l-a surprins a fost că jurnaliştilor nu li s-a permis accesul în sală, iar al doilea a fost că de fapt organizatorii au făcut confuzii între audiere publică şi o dezbatere publică.

Hossu a arătat că s-a organizat o tragere la sorţi pentru cei care au avut dreptul să ia cuvântul, precizând că "este o anomalie această loterie".

Liderul sindical a mai spus că tragedia şi mai mare este şi că Guvernul nu a respectat cadrul legal din cauza faptului că dezbaterea publică ar fi trebuit să aibă loc înainte, în Consiliul Economic şi Social, care prin lege are atribuţiile de a realiza dialogul civic şi să facă raportul respectiv. De asemenea, potrivit lui Hossu, o altă anomalie constă în faptul că dezbaterea a avut loc după ce, miercuri dimineaţă, Guvernul a aprobat deja bugetul de stat şi ordonanţele speciale.

"Este o mică ironie aş putea spune a ceea ce se cheamă democraţie. Nu în ultimul rând este anormal faptul că Guvernul nu a respectat procedura de a lăsa pentru dezbatere publică 10 zile, deci şedinţa de Guvern ar fi trebuit să fie pe 14 decembrie şi bugetul să se înainteze Parlamentului pe 15. Evident că acest gen de precipitare are şi implicaţii legate de structura bugetului", a declarat Hossu.

Liderul sindical a mai spus că majoritatea membrilor Guvernului ar fi trebuit ca atunci când s-a pus problema bugetului pe 2016 să pună şi problema anulării ordonanţei privind salariile înalţilor demnitari, tocmai pentru a asigura un venit suplimentar la bugetul de stat, dar şi pentru a da un semnal că Guvernul este primul care vrea să respecte legea în vigoare.

"Practic şi acest Guvern se complace în nerespectarea legii luând salarii ilegal", a mai precizat Bogdan Hossu.

Un alt reprezentant al societăţii civile care a plecat cu mult înainte de închiderea dezbaterii a fost Adrian Aciu de la Asociaţia Civică Dreptatea. Acesta a spus că a venit la "aşa-zisa dezbatere" pentru probleme legate de drepturile omului, iar concluzia sa a fost că nimeni din sală nu era de fapt mulţumit de discuţii.

De asemenea, Adrian Aciu a reclamat şi el faptul că proiectul de buget nu a stat suficient în dezbatere publică.

"Este anormal ce se întâmplă şi din acest punct de vedere Guvernul actual a început cu stângul. Îi cerem primului- ministru să motiveze unele decizii pe care nimeni nu le înţelege: de ce au mărit bugetul la Apărare după ce secretarul general adjunct al NATO a fost în România. Avem impresia că acest buget a fost mărit pe bază de lobby, nu pe baza intereselor cetăţenilor români şi îi cerem să motiveze şi de ce protecţia socială are mai puţini bani", a spus reprezentantul societăţii civile.

Acesta a mai subliniat că prin proiectul de buget pe 2016 ar urma să se aloce mai mulţi bani Poliţiei şi altor structuri de apărare în defavoarea protecţiei sociale.

"Se dau la Poliţie mai mulţi bani, şi nu că n-ar fi necesar acolo, dar avem impresia că devenim un stat poliţienesc. SRI, Poliţie, Aramata, toţi primesc bani, dar tăind fonduri de la alte lucruri", a adăugat Adrian Aciu.

Acesta a mai spus că a cerut premierului să se aplice cu mai multă atenţie asupra "găurilor negre din buget", explicând că se referă în special la asociaţiile şi fundaţiile de utilitate publică, care în opinia sa "au ajuns acolo pe baza unor şmecherii" luând bani de la buget fără ca cetăţenii să ştie pentru ce.

El a precizat că un astfel de exemplu ar fi Yacht Club Regal Român, care ar fi o structură de utilitate publică, dar care s-ar traduce în realitate prin faptul că "se iau bani de la săraci pentru a se da unora care au iahturi".

Ministrul pentru Consultare Publică si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a declarat la finalul dezbaterii că în cursul serii de marţi, aflând faptul că ora şedinţei de Guvern s-a stabilit înaintea dezbaterii publice, s-a asigurat că toţi miniştrii au apucat să citească întrebările adresate de către cetăţeni.

"Mi-am asumat în acelaşi timp şi faptul că decizându-se ora şedinţei de Guvern foarte din scurt faţă de momentul în care lansasem deja invitaţia, am ţinut să avem totuşi această dezbatere pentru că mi s-a părut firesc ca miniştrii să aibă ocazia să exprime ce anume a putut fi integrat în construcţia bugetară şi ce nu şi de ce", a precizat ministrul pentru Consultare Publică si Dialog Civic

Violeta Alexandru a mai declarat că cea mai mare parte a întrebărilor erau mai puţin tehnice, vizând mai mult aspecte care ţineau de programe strategice ale ministerelor.

Ministrul a spus şi că va face o sinteză a discuţiilor cu societatea civilă şi a întrebărilor pe care le-a primit, iar parlamentarii vor putea prelua, când vor dezbate pe comisii, aceste întrebări venite la cetăţeni.

De asemenea, Violeta Alexandru s-a referit şi la modul în care participanţii au putut să ia cuvântul în timpul dezbaterii, precizând că "loteria" la care s-a recurs a fost o soluţie test pentru acest prim exerciţiu de consultare şi care a oferit posibilitatea de a nu discrimina pe nimeni, alternativa fiind să fi luat cuvântul fiecare în ordinea înscrierilor.

"Este o opţiune, mi s-a părut că nu ar trebui să fie criteriu cine a trimis primul întrebarea, ci aleatoriu şi oricum fiecărei întrebări i se va răspunde în scris", a menţionat ministrul pentru Consultare Publică si Dialog Civic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici