Spania votează. Extrema dreapta ar putea ajunge la guvernare pentru prima dată de la moartea dictatorului Francisco Franco / Pedro Sanchez şi stânga speră să oprescă ascensiunea dreptei

Spaniolii merg duminică la urne într-un scrutin care ar putea aduce extrema dreptă într-o coaliţie de guvernare în una dintre cele mai mari ţări din UE. Pedro Sanchez şi alianţa sa de stânga sunt alternativa.

7829 afișări
Imaginea articolului Spania votează. Extrema dreapta ar putea ajunge la guvernare pentru prima dată de la moartea dictatorului Francisco Franco / Pedro Sanchez şi stânga speră să oprescă ascensiunea dreptei

Spania votează. Extrema dreapta ar putea ajunge la guvernare pentru prima dată de la moartea dictatorului Francisco Franco / Pedro Sanchez şi stânga speră să oprescă ascensiunea dreptei

Majoritatea sondajelor sugerează că Partidul Popular, aflat în opoziţie, va câştiga alegerile generale anticipate, dar nu va obţine o majoritate absolută. Alberto Núñez Feijóo, liderul PP, va avea probabil nevoie de sprijinul partidului Vox pentru a prelua mandatul, ceea ce înseamnă că extrema dreapta ar putea ajunge la guvernare pentru prima dată de la revenirea Spaniei la democraţie după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

O victorie a conservatorilor ar face din Spania cea mai recentă ţară europeană care se îndreaptă spre dreapta, alăturându-se Italiei - al cărei prim-ministru Giorgia Meloni a vorbit la un miting Vox în această lună - precum şi Greciei, Suediei şi Finlandei.

Alberto Núñez Feijóo este descris ca fiind moderat, dar o alianţă cu Vox ar aduce cereri de radicalism. Partidul de dreapta dură condus de Santiago Abascal este sceptic cu privire la schimbările climatice, ostil imigraţiei şi doreşte să elimine o lege care consfinţeşte drepturile LGBT+.

Stanga, speră încă la victorie

Fostul premier Sánchez, care conduce o coaliţie condusă de socialişti, a demisionat dup înfrîngerea partidului său în alegerile locale din mai.

El insistă că va câştiga "împotriva tuturor şanselor".

Sánchez are doar 15-16% şanse de a-şi asigura un nou mandat, potrivit simulărilor El País. Există o şansă de 55% pentru o coaliţie PP-Vox, dar este posibil ca, din cauza numărului mare de partide regionale mici din Spania, nici blocul de dreapta, nici cel de stânga să nu atingă majoritatea absolută de 176 de locuri în Parlamentul de 350 de locuri. Acest lucru ar deschide uşa pentru alegeri repetate, aşa cum s-a întâmplat în 2015-16 şi 2019.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici