SPP va asigura paza foştilor demnitari şi a preşedinţilor de partide parlamentare, cu acordul CSAT

Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) va putea asigura paza foştilor demnitari şi a foştilor preşedinţi ai partidelor parlamentare, la cererea acestora, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prevede o ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.

1004 afișări
Imaginea articolului SPP va asigura paza foştilor demnitari şi a preşedinţilor de partide parlamentare, cu acordul CSAT

SPP va asigura paza foştilor demnitari şi a preşedinţilor de partide parlamentare, cu acordul CSAT (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)

"Cu aprobarea CSAT, SPP va putea iniţia organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de cooperare, instruire şi pregătire cu organisme şi instituţii din străinătate. De asemenea, SPP va putea participa la activităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare în domeniul securităţii în cadrul unor programe finanţate şi cofinanţate de Comisia Europeană, cu participare internaţională sau ca unic aplicant. De asemenea, cu aprobarea CSAT, SPP va putea asigura protecţie şi în cazul unor demnitari şi/sau foşti demnitari, inclusiv preşedinţi de partide parlamentare, la cererea acestora", prevede ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv.

Surse guvernamentale au afirmat că actul normativ extinde aria de protecţie pe care SPP o va acoperi.

Ordonanţa de urgenţă mai prevede asigurarea mijloacelor de transport pentru curierat a materialelor NATO şi UE clasificate, conform standardelor cerut privind condiţiile de siguranţă.

Totodată, Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat(ORNISS) a primit dreptul să achiziţioneze două mijloace de transport pentru care s-a repartizat şi o cotă de combustibil de până la 500 de litri pe lună.

De asemenea, în caz de criză, instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, apărării şi ordinii publice pot scoate, cu titlul gratuit, produse(carburanţi) de la rezerva de stat.

Potrivit Legii nr. 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Protecţie şi Pază, persoanele îndreptăţite să beneficieze de protecţie şi obiectivele a căror pază se asigură de către Serviciul de Protecţie şi Pază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

De asemenea, legea în vigoare prevede că Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei stabiliţi prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la cererea acestora, contra cost, iar cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi altor persoane în aceleaşi condiţii.

Tot contra cost, SPP poate suplimenta, în limita efectivelor aprobate, forţele şi mijloacele destinate prin lege protecţiei demnitarilor străini, pe timpul şederii lor în România, la cererea acestora.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici