Stare de urgenţă, Ziua 4. OUG care modifică Codul Penal. Pedepse de până la 15 ani de închisoare şi o nouă infracţiune introdusă

Guvernul a adoptat, joi, o OUG care modifică substanţial pedepsele din Codul Penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, şi introduce un articol nou privind infracţiunea de omitere a declarării unor informaţii.

2585 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă, Ziua 4. OUG care modifică Codul Penal. Pedepse de până la 15 ani de închisoare şi o nouă infracţiune introdusă

Stare de urgenţă, Ziua 4. OUG care modifică Codul Penal. Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi introducerea unui nou articol

În a patra zi de stare de urgenţă, decretată în România în contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul a luat decizia să facă acest pas pentru a descuraja fenomenul celor care nu respectă cu stricteţe măsurile de carantină, şi pleacă de la domiciliu sau din spital. Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată la propunerea Ministerului Justiţiei. 

Astfel, Executivul a decis să majoreze pedepsele de la 3 ani maxim cât este prevăzut în prezent în Codul Penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la 15 ani de închisoare dacă fapta este comisă cu intenţie. Se majorează pedepsele şi pentru falsul în declaraţii, dar se introduce şi un articol privind omiterea de informaţii, plecând de la cazul fostului poliţist care a ascuns că a fost plecat în Israel şi a îmbolnăvit mai multe persoane. Potrivit OUG, pedepsele majorate nu se aplică retroactiv. 

Conţinutul OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal:

1. Art. 326. Falsul în declaraţii 

(1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcut unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
 

2. Art. 352. Zădărnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(9) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte.

(10) Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.”

Art. 3521 Omisiunea declarării unor informaţii
 

Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Textul ordonanţei de urgenţă poate fi citit AICI 

Ministerul Justiţiei explică de ce consideră că se impun aceste măsuri excepţionale, făcând trimitere la cele 58 de persoane cărora li s-au întocmit dosare penale, cu precizarea că acestea ar fi produs circa 80 de victime. Ministerul Justiţiei mai scrie că neluarea unor astfel de măsuri ar fi avut un impact deosebit de grav asupra sănătăţii persoanelor. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oug,
romania

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici