DOCUMENT  Starea de alertă va fi instituită mai devreme decât prevede legea prin OUG

  • Guvernul a reglementat azi, prin OUG, instituirea stării de alertă
  • Guvernul a decis prin OUG că starea de alertă intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial
  • Legea 24/2000 arată că Ordonanţele adoptate de Guvern pot intra ăn vigoare abia la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial
  • Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă primeşte puteri sporite. odată cu adoptarea OUG
6543 afișări
Imaginea articolului Starea de alertă va fi instituită mai devreme decât prevede legea prin OUG

Starea de alertă instituită, mai devreme decât prevede legea prin OUG

Nici Guvernul nu mai ţine cont de legi. Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată azi, oficialii au decis ca starea de alertă să fie instituită mai devreme decât prevede legea în vigoare. Astfel, ordonanţa adoptată azi prevede că, hotărârile prin care se declară, se prelungeşte sau încetează starea de alertă şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă se publică în Monitorul Oficial şi intră în vigoare la data publicării.

Legea 24 din 2000 arată, însă, că legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Termenul de trei zile se calculează începând cu data publicării în MO şi expiră la ora 24:00 a celei de-a treia zi de la publicare.
 
PNL a încercat acest artificiu şi în plenul Parlamentului, însă propunerea a fost respinsă de majoritatea aleşilor.
 
Tot în ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern azi se defineşte starea de alertă, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, primeşte atribuţii sporite.
 
Conform ordonanţei, Departamentul pentru Situaţii de urgenţă urmează să aibă următoarele atribuţii:
a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă, în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum şi în cadrul structurilor SMURD şi serviciilor publice de ambulanţă, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;
b) elaborare, coordonare şi evaluare metodologică a activităţii de formare profesională şi de educaţie continuă în domeniul asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sănătăţii şi ale celorlalte instituţii sau structuri cu atribuţii în domeniu;
c) coordonare şi evaluare metodologică a activităţii de formare profesională şi de educaţie continuă în domeniul intervenţiilor de salvare montană şi în mediul subteran 5 speologic, precum şi a activităţilor de căutare-salvare canină în domeniul situaţiilor de urgenţă, în colaborare cu structurile specializate cu atribuţii în domeniu.”
 
Ludovic Orban a decis, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă, să se auto-propună la conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care urmează să preia lupta împotriva covid-19 pe timpul stării de alertă. Marcel Vela va rămâne, aşadar, vicepreşedinte al Comitetului, alături de ministrul Lucrărilor Publice.
 

 

OUG 68 by Mediafax.ro on Scribd

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici