Stolojan, despre retragerea sprijinului lui Tokes în PE: Acolo nu e joacă

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, că Laszlo Tokes este în prezent vicepreşedinte al Parlamentului European, iar în acest for nu este o joacă, în sensul că "azi îi dai, mâine îl retragi".

11 afișări
Imaginea articolului Stolojan, despre retragerea sprijinului lui Tokes în PE: Acolo nu e joacă

Stolojan, despre retragerea sprijinului lui Tokes în PE: Acolo nu e joacă (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

Stolojan a fost întrebat de ziarişti dacă există posibilitarea retragerii sprinului politic vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes pentru declaraţiile făcute de acesta referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc.

"Ce înţelegeţi prin sprijin politic? Acum el este ales şi acolo (în Parlamentul European - n.r.) nu este o joacă ca în alte părţi, azi îi dai, mâine îl retragi, poimâine iar îi dai. El este ales vicepreşedinte al Parlamentului European şi asta este în prezent", a răspuns Theodor Stolojan.

El a adăugat că Tokes "a retractat" declaraţiile legate de Ţintul Secuiesc. "În primul rând, domnul Tokes a retractat, a spus că nu doreşte independenţa, doreşte autonomia. Ce înţelegem prin autonomie rămâne de discutat", a adăugat Stolojan, europarlamentar PDL.

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.

Vineri, Tokes a lansat o chemare către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei. "Lansez o chemare către comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să revitalizăm cooperarea organizaţiilor care ne reprezintă interesele şi să mergem mai departe cu lupta noastră pentru obţinerea autonomiei", a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că naţionaliştii români greşesc atunci când cred că maghiarii vor să ia Ardealul românilor, ei dorind ca, pe lângă suveranitatea României, să aibă dreptul de a-şi gestiona singuri problemele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici