Stolojan: Există un deficit de democraţie în alegerea conducerii PDL

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că modalitatea de alegere a prim-vicepreşedinţilor, validată prin noul statut, prezintă un deficit de democraţie, el arătând că în Convenţia Naţională, dacă partidul îşi schimbă opinia, se poate schimba ceva.

17 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Există un deficit de democraţie în alegerea conducerii PDL

Stolojan: Există un deficit de democraţie în alegerea conducerii PDL (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)

"Noi am avut o dezbatere în PDL şi unii dintre noi am susţinut alegerea individuală a prim-vicepreşedinţilor, dar a prelevat alegerea în formula înscrisă în statut. Şi vechiul statut conţinea o prevedere asemenătoare, preşedintele executiv al partiului era ales cel care semna al doilea moţiunea câştigătoare. Acum, în loc de preşedinte executiv avem patru prim-vicepreşedinţi", a spus Stolojan.

El a arătat că acest sistem de vot s-a extins şi la nivelul secretarului general, dar aceasta a fost procedura care a prevalat în discuţiile din partid.

"Mai avem o posibilitate, dacă membrii partidului se răzgândesc, la Convenţia Naţională a partidului, şi pentru că alegerile care se desfăşoară la nivel local nu sunt împiedicate de această problemă, putem avea o dezbatere, din nou, în partid, vis-a-vis de afirmaţiile făcute de preşedintele ţării", privind votul uninominal şi pentru prim-vicepreşedinţi, dacă partidul îşi schimbă părerea, a mai spus Stolojan.

Theodor Stolojan a declarat că a pledat în partid pentru votul individual, plecând nu neapărat de la considerentele interne ale partidului, ci pentru că PDL susţine votul uninominal, iar "a introduce în partid un alt sistem de vot ridică semne de întrebare".

"Este un deficit de democraţie care există, chiar dacă e relativ mic, dar există. Deocamdată, situaţia sau ceea ce a rezultat din votul colegilor noştri se află în statut", a spus el.

Stolojan a menţionat alegerea în sistem uninominal a vicepreşedinţilor şi a secretarilor executivi, deşi "prim-vicepreşedinţii depind de cel care candidează la preşedinţia partidului, pentru că el stabileşte cine vor fi cei cinci".

"Noi am avut nişte criterii şi ideea a fost că este complicat ca din votul a 1.800 de participanţi, să zicem, să rezulte patru inşi care să reprezinte viitorul partidului, pentru că aceste criterii pe care le-am discutat se refereau la faptul ca aceşti oameni să fie de mare potenţial pentru partid", a mai spus Stolojan.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la B1 Tv, că noul mod de alegere a conducerii PDL, în care există patru prim-vicepreşedinţi pe listă, în echipa candidatului la funcţia de preşedinte al formaţiunii, reprezintă "o bolşevizare a partidului", "un pas teribil înapoi".

Noul statut al PDL

adoptat de Consiliul Naţional de Coordonare prevede că liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate în Convenţia Naţională este declarat preşedinte al PDL, iar primii patru semnatari din grupul de promovare a moţiunii câştigătoare devin prim-vicepreşedinţi. Al cincilea semnatar al moţiunii devine secretar general al PDL, iar ceilalţi 30 de semnatari devin membri ai Consiliului Naţional de Coordonare.

Convenţia Naţională a PDL va avea loc în 16 iulie. A doua zi, Consiliul Naţional de Coordonare va alege uninominal ceilalţi membri ai BPN: vicepreşedinţii, secretarii generali adjuncţi, secretarii executivi, trezorierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici