Summitul PPE de la Sibiu | Iohannis: Dacă statul de drept e ameninţat fiecare cetăţean are de suferit/ Liderul PPE: Nu vom lăsa Guvernul socialist să strice viitorul României/ Weber: Are prioritate lupta anticorupţie | VIDEO

Summitul PPE de la Sibiu. Liderii PPE, Manfred Weber şi Joseph Daul, şeful statului Klaus Iohannis şi liderul PNL Ludovic Orban au susţinut declaraţii de presă la summitul politic de la Sibiu care îl precedă pe cel al UE. Declaraţiile lor s-au concentrat pe situaţia din România privind statul de drept, au criticat guvernarea social-democraţilor şi au militat pentru lupta anticorupţie.

1508 afișări
Imaginea articolului Summitul PPE de la Sibiu | Iohannis: Dacă statul de drept e ameninţat fiecare cetăţean are de suferit/ Liderul PPE: Nu vom lăsa Guvernul socialist să strice viitorul României/ Weber: Are prioritate lupta anticorupţie | VIDEO

Summitul PPE de la Sibiu | Iohannis: Dacă statul de drept e ameninţat fiecare cetăţean are de suferit/ Liderul PPE: Nu vom lăsa Guvernul socialist să strice viitorul României/ Weber: Are prioritate lupta anticorupţie | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, că ameninţarea statului de drept reprezintă un efect negativ pentru fiecare cetăţean european şi că există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii.

"Am asistat şi în România, dar şi în alte ţări membre ale UE la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine că instituţii investighează şi aduc la lumină fapte de corupţie şi furturi din banio publici. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. E misiunea noastră să explilcăm că nu e o chestiune de retorică politică. Dacă statul de drept e ameninţat atunci fiecare cetăţean are mai devreme sau mai târziu de suferit. România e o ţară profund european, iar pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că evenimentele de la Sibiu au o importanţă deosebită pentru România.

"9 mai, o zi importantă pentru România, pentru Europa.(...) Vom discuta despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile comune şi ce trebuie să facem pentru a duce acest proiect înainte pentru bunăstarea cetăţenilor noştri. Am ales 9 mai, Ziua Europei pentru aceste două reuniuni, summitul PPE şi summitul de la Sibiu. Ca să putem decide pentru viitor trebuie să privim în urmă la construcţia temeliei UE. Aceste evenimente importante se desfăşoară în Sibiu, un loc o semnificaţie deosebită, oraşul care a fost capitala culturală a Europei. Sibiu e un oraş profund european", a declarat Klaus Iohannis, la Summitul PPE.

"Momentul este istoric şi pentru că după 30 de ani de la căderea comunismului am adus Europa acasă, aici în România. Şefii de stat, de guvern care se întrunesc în cadrul Summitului PPE vor avea o contribuţie majoră la reuniunea informală care va avea loc în a doua parte a zilei. Liderii PPE au jucat un rol determinant în construcţia UE. Au înţeles că ţările din centrul şi estul europei eliberate de comunism este în UE. Liderii de azi ai UE, Tusk, Tajani, Juncker, alături de toţi provenind din PPE, precum Joseph Daul, Manfred Weber au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat UE în ultima perioadă. Ca preşedinte al Românie, membru al PPE am contribuit la acest efort colectiv care cred eu a dat roade şi care trebuie fructificat aici, dar şi în anii care vin", a mai spus Iohannis.

Weber: Europenii vor o Uniune în care e o prioritate lupta anticorupţiei, apărarea statului de drept

Manfred Weber, candidatul la preşedinţia Comisiei Europene din partea PPE, a declarat joi, la Sibiu, că este prioritară apărarea statului de drept şi este convins că cetăţenii europeni vor să trăiască în state în care este puternică lupta anticorupţie.

"Părinţii fondatori au UE ar fi mândri să ne vadă azi la Sibiu, sprijinind unitatea continentului nostru. Am 46 de ani. Fac parte din prima generaţie de pe acest continent care poate spune că a trăit în libertate şi pace. E un rezultat istoric care ne face să fim mândri azi de Ziua Europei. Noi suntem unii dintre părinţii fondatori ai UE, iar Europa înseamna Europa noastră. Avem tot ce ne trebuie. S-au întors nişte voci egoiste, însă noi suntem viitorul Europei. Noi trebuie să construim viitorul acestei UE. În calitate de reprezentant al PPE trebuie să ştiţi că avem o ofertă foarte clară pentru cei care vor merge la vot", a declarat Manfred Weber, la Sibiu.

Candidatul la preşedinţia Comisiei Europene din partea PPE a făcut referire şi la statul de drept.

"Comparativ cu celelalte două partide de guvernământ din România, PPE e un partid puternic.Românii sunt asiguraţi că votând pentru PNL votează pentru România. În final vreau să vă spun că viitorul CE sub leadershipul meu va insista asupra principiilor statului de drept. Reprezint întregul mecanism care uneşte UE pentru că sunt sigur că oamenii vor să trăiască într-o Europă în care este o prioritate lupta anticorupţiei, apărarea statului de drept. Aşa credem că trebuie să arate societatea. Comisia viitoare va face tot ce îi stă în putere pentru a garanta aceste valori peste tot în UE", a mai declarat Weber.

Liderul PPE: Democraţia europeană nu poate exista fără statul de drept

Liderul PPE, Joseph Daul, a reiterat, joi, la Summit-ul PPE de la Sibiu, ideea potrivit căreia democraţia europeană nu poate exista fără statul de drept, precizând că cei din PPE nu vor lăsa ca acţiunile Guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României.

„Temerile românilor se aud până la Bruxelles. Am avut ocazia, ca preşedinte al Comisiei de agricultură, să particip la negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană. M-am întâlnit aseară (miercuri seară -n.r.) şi cu agricultori. Democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept. Spun asta zilnic peste tot. Independenţa justiţiei. Vrem să oferim sprijin acţiunilor domnului Iohannis, Orban în lupta contra corupţiei. Vreau să salut curajul românilor care au coborât în stradă pentru a manifesta. Nu o să lăsăm ca acţiunile Guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României. Ne-am întâlnit pentru a spune că vocea românilor e auzită, de la Bucureşti până la Bruxelles. Justiţia trebuie să fie în serviciul tuturor românilor. Românii pot conta pe noi pentru a-i apăra şi proteja", a declarat Joseph Daul, la Summit-ul PPE de la Sibiu.

Liderul PPE i-a invitat pe români să iasă la vot pe 26 mai. „În 26 mai ei au de luat o decizie importantă. Ei trebuie să se exprime cu privire la reforma justiţiei. Îi invit să exprime ceea ce au apărat cu atâta ardoare în stradă. Contez pe ei pentru a apărat statul de drept şi justiţia în România", a completat Daul.


Liderul PPE, Joseph Daul, a declarat miercuri, la Sibiu, că preşedintele Iohannis a avut ”deplină dreptate” când a convocat referendumul şi că îl susţine ”cu 200%”, afirmând că miza e legată de statul de drept, de justţia independentă, de lupta contra corupţiei, iar răspunsul  e în mâinile poporului

”Sper ca lucrurile să se întâmple în acest fel, şi spun asta în calitate de preşedinte al PPE. Ceea ce cer cetăţenilor români este să răspundă la acel referendum. Miza este legată de statul de drept, de justţia independentă, de lupta contra corupţiei. De aceea a declanşat Klaus Iohannis referendumul. Are deplină dreptate şi îl susţin cu 200%. Trebuie ca poporul să se exprime. Răspunsul este în mâinile poporului”, a declarat Joseph Daul.

Klaus Iohannis a semnat pe 28 aprilie decretul de organizare a referedumului din 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Întrebările sunt: „1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Daul: Împreună cu partidele din România din PPE apărăm o justiţie independentă şi statul de drept

Preşedintele PPE, Joseph Daul, a declarat miercui, la Sibiu, că PNL şi partidele de centru dreapta din PPE din România reprezintă nişte aliaţi importanţi în campanie pentru alegerile europarlamentare şi că împreună apără o justiţie independentă, statul de drept şi libertatea.

”România e o ţară importantă pentru PPE şi pentru mine, în mod personal, pentru că am vizitat această ţară şi când era preşedinte al Comisiei de agricultură. Sigur că avem legături puternice cu PNL şi o colaborare strânsă cu dl Orban, o excelentă colaborare cu dl Marian Marinescu şi vreau să subliniez rolul important pe care îl are dl Siegfried Mureşan. PNL şi partidele de centru dreapta din PPE din România reprezintă nişte aliaţi importanţi în această campanie. Împreună apărăm o justiţie independentă, statul de drept, libertatea. De asemenea, aceste elemebnte sunt foarte importante pentru noi toţi şi pentru mine personal, cum ar fi justiţia independentă, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. Un vot pentru PNL este un vot care permite să întărească rolul României în Europa. PNL e sigurul care poate câştiga alegerile, înlăturând PSD de la putere”, a declarat Joseph Daul.

El a mai spus că PNL reprezintă ”vocea cea mai importantă a României la Bruxelles şi singurul partid de dreapta care are influenţă pentru a reprezenta interesele României la scală europeană”.

”Vreau să salut curajul şi hotârârea românilor care au ieşit în ţară ca să îşi exprime dezacordul cu drumul pe care se îndreaptă ţara lor. PNL şi PPE îi ascultă. PNL şi PPE trebuie să răspundă neliniştilor cetăţenilor europeni. Vreau să mai subliniez anumite lucruri. Ştiu că PPE e un partid mai vechi la scală european. Se spune că Europa nu se simte bine. În ceea ce priveşte situaţia României e important e că niciodată nu mai putem vedea efectele războiului, ci dimpotrivă pacea şi prosperitatea. Ştiu că adesea cifrele nu stârnesc prea mare interes, dar vreau să să reamintesc ultimele date ale Comisiei Juncker, e vorba de crearea a 3 milioane de locuri de muncă şi cea mai mică rată a şomajului, 6,5%. Suntem pe drumul bun şi nu trebuie să ne oprim. Tocmai de aceea trebuie să votaţi”, a adăugat Daul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici