Szilagyi: Secuii să îşi aleagă un parlament regional, să aibă guvern, buget şi statut proprii

Vicepreşedintele CNMT Szilagyi Zsolt, candidat la europarlamentare pe "lista solidarităţii maghiare", a declarat, miercuri seară, la Târgu Mureş, că "normalitatea" pentru Transilvania ar fi ca "secuii să îşi aleagă un parlament regional, să aibă un guvern, un buget şi un statut proprii".

18 afișări
Imaginea articolului Szilagyi: Secuii să îşi aleagă un parlament regional, să aibă guvern, buget şi statut proprii

Szilagyi: Secuii să îşi aleagă un parlament regional, să aibă guvern, buget şi statut proprii (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

"Cred că acele modele funcţionale europene care şi-au dovedit viabilitatea şi care au realizat o stabilitate internă şi o coabitare paşnică între minoritate şi majoritate pot fi urmate şi de România. Eu am afirmat că nu este normal ca maghiari din administraţia statală să fie daţi afară numai pentru că sunt maghiari. (...) Eu cred că normalitatea ar fi tocmai ca Secuimea, teritoriul locuit de secui, să aibă autonomie teritorială şi care ar însemna că, în cadrul statului român, neafectând suveranitatea statală a României, prin drepturi conferite de lege, aşa cum toate autonomiile din Europa o au, secuii să îşi aleagă un parlament regional, să aibă un guvern propriu, un buget propriu şi să aibă un statut propriu", a spus Szilagyi la mitingul de protest de la Miercurea Ciuc.

Acesta a adăugat că de astfel de drepturi beneficiază deja catalanii, bascii, suedezii din Finlanda şi nemţii din Italia, din Tirolul de Sud.

"Asta ar fi normalitatea europeană", a adăugat Szilagyi, susţinând că în statutul de autonomie întocmit de reprezentanţii CNMT în 2004 s-a descris ce înţeleg aceştia prin autonomie, subliniind că aceasta nu ar afecta deloc statalitatea şi suveranitatea României, întrucât chestiunile legate de politica externă, de monedă şi de afacerile interne sunt scoase din domeniul autonomiilor.

Circa patru mii de persoane din Transilvania au participat, miercuri, la manifestarea de închidere a campaniei UDMR-CNMT pentru europarlamentare, care a coincis cu un miting de protest faţă de schimbarea etnicilor maghiari din fruntea instituţiilor deconcentrate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici