Camerele se reunesc marţi pentru a forma comisiile de specialitate, iar consultările pentru noul Guvern continuă la Cotroceni

  • Tango-ul politic continuă şi astăzi în Parlament. Camerele se reunesc marţi pentru a forma comisiile de specialitate.
  • Klaus Iohannis a programat şi runda a doua de consultări cu partidele parlamentare, în această după-amiază.
  • Ştim deja, potrivit unor surse apropiate coaliţiei, ce formulă va avea viitorul executiv.
685 afișări
Imaginea articolului Camerele se reunesc marţi pentru a forma comisiile de specialitate, iar consultările pentru noul Guvern continuă la Cotroceni

Tango-ul politic continuă şi astăzi în Parlament, dar măcar forul legislativ a fost legal constituit. Guvernul Cîţu mai face astăzi un pas. Klaus Iohannis a programat şi runda a doua de consultări cu partidele parlamentare, aşa cum a anunţat că va face atunci când Senatul şi Camera Deputaţilor vor fi validate.

Ce date avem în acest moment despre constituirea Parlamentului?

Ludovic Orban a fost votat preşedinte al Camerei Deputaţilor, într-o şedinţă care s-a întins până târziu în noapte. Preşedintele PNL l-a învins la vot pe candidatul PSD, Alfred Simonis.

Şedinţă a fost una cu scandal, după ce decanul de vârstă de la AUR, deputatul Lucian Feodorov, care conducea plenul, nu a vrut să mai continue şedinţa în care ar fi urmat să fie ales preşedintele Camerei. Şedinţa a fost condusă de Ibrahim Hussein, deputat al minorităţilor naţionale.

Şeful Senatului a fost desemnat Anca Dragu, fost ministru al Finanţelor în guvernarea Cioloş. De altfel, acum avem mai puţine femei în Parlament, doar 82 în cele două camere.

Camerele se reunesc marţi pentru a forma comisiile de specialitate. Sunt comisiile în care, în zilele urnatoare, vor fi audiaţi miniştrii propuşi de premierul desemnat.

Când vom afla oficial numele premierului desemnat?

În această seară, cu siguranţă. Preşedintele Iohannis a programat a doua rundă de consultări pentru această după-amiază. Întâlnirile dintre şeful statului şi liderii partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare încep la ora 15:00. PNL, USR-PLUS şi UDMR merg împreună la Cotroceni.

În ceea ce priveşte PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele social-democraţilor, a anunţat că partidul său va intra total în opoziţie, una foarte dură, pe toate fronturile. Liderii PSD consideră că negocierile sunt pur formale deoarece nominalizarea viitorului premier ar fi deja stabilită. Se ştie pe cine preferă Iohannis şi anume pe Florin Cîţu, premierul pe care îl susţine coaliţia PNL, USR - PLUS, UDMR.

Ce ştim până în acest moment despre noul Guvern?

Ştim deja, potrivit unor surse apropiate coaliţiei, ce formulă va avea viitorul executiv.

La Ministerul Apărării Naţionale este propus Nicolae Ciucă, la Externe Bogdan Aurescu, ambii de la PNL, la Sănătate Vlad Voiculescu de la USR-PLUS, iar Dezvoltarea va fi preluată, cel mai probabil de Cseke Attila de la UDMR. Astfel, PNL va avea un total de 9 portofolii, USR PLUS - 6 si UDMR 3 ministere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici