Ţărăniştii s-au reunit sâmbătă pentru a-şi alege liderul; Aurelian Pavelescu, unic candidat

Aproximativ 800 de delegaţi ţărănişti s-au reunit, sâmbătă, într-un Congres Extraordinar, pentru a-şi alege liderul, precum şi întreaga conducere, Aurelian Pavelescu fiind unicul candidat pentru această funcţie, el depunând o moţiune ce urmează să fie supusă votului delegaţilor la reuniune.

82 afişări
Imaginea articolului Ţărăniştii s-au reunit sâmbătă pentru a-şi alege liderul; Aurelian Pavelescu, unic candidat

Ţărăniştii s-au reunit sâmbătă pentru a-şi alege liderul; Aurelian Pavelescu (Foto), unic candidat (Imagine: Andrei Spirache/Publimedia/Mediafax Foto)

Moţiunea pe care Pavelescu o va citi în faţa Congresuluieste intitulată "PNŢCD - Continuitate şi demnitate".

La reuniunea de la Palatul Parlamentului este prezent fostullider ţărănist Vasile Lupu, care se află la prezidiu. Fostulpreşedinte al partidului Ion Diaconescu nu participă laCongres.

Secretarul general al PNŢCD Liviu Iane a precizat, vineri,pentru MEDIAFAX, că, potrivit Regulamentului Congresului,moţiunea trebuie să aibă sprijinul unui număr de minimumzece organizaţii judeţene şi trebuie să includă un proiectpolitic. De asemenea, semnatarul moţiunii trebuie săpropună între 7 şi 15 membri ai conducerii partidului, respectivpreşedintele, prim-vicepreşedintele, preşedintele ComitetuluiNaţional de Conducere (CNC), secretarul general şivicepreşedinţii.

Moţiunea, care a fost aprobată de Biroul Naţional de Conducereşi de Comitetul Naţional de Conducere al partidului, va fiprezentată de Aurelian Pavelescu, sâmbătă, în faţa celoraproximativ 800 de delegaţi şi 200 de invitaţi.

La Congres trebuie să se prezinte peste 50 la sută din delegaţiistatutari pentru a fi îndeplinit cvorumul necesar, iar nouaconducere trebuie să obţină peste 50 la sută din voturiledelegaţilor prezenţi.

Liviu Iane declara, vineri, că, deşi termenul de depunere amoţiunilor a expirat în urmă cu două zile, totuşi, dacă se maidepune vreo moţiune, aceasta va fi luată în considerare de cătreComitetul Naţional de Conducere.

El a menţionat că, în vederea Congresului, pentru conducereaPNŢCD a mai fost depusă o moţiune, care, însă, nu a îndeplinittoate condiţiile pentru a fi acceptată.

Iane a afirmat că acest Congres are un sprijin puternic dinpartea Partidului Popular European, a Casei Regale şi a FundaţieiKonrad Adenauer, în cadrul întrunirii urmând să fie transmisemesaje din Polonia, Austria şi Germania.

Marian Miluţ ademisionat de la şefia PNŢCD printr-o scrisoareprezentată, în 22 mai, Consiliului Naţional de Conducere, în carespunea că eforturile sale ar fi dat rezultate mai bune dacă nu arfi fost opoziţia acerbă a celor depăşiţi politic de realitate şi căinvidia e duşmanul redresării partidului.

După demisia lui Miluţ, Aurelian Pavelescu, până la acelmoment prim-vicepreşedinte al PNŢCD, a preluat funcţia depreşedinte al partidului. "Comitetul Naţional de Conducereal PNŢCD a dat un vot de încredere domnului Aurelian Pavelescupentru funcţia de preşedinte al PNŢCD, în unanimitate. ComitetulNaţional de Conducere a hotărât împuternicirea Biroului Naţional deConducere pentru organizarea unui Congres al partidului în scopulreconcilierii şi unificării forţelor PNŢCD, până în luna septembrie2010", menţiona atunci un comunicat al partidului.

Liderul ţărănist Radu Sârbu aprecia că Marian Miluţ a demisionatdintr-o funcţie din care fusese oricum înlocuit în 2008 în urmaunui congres al partidului şi spunea că se vor face demersuripentru reconcilierea celor două aripi ale partidului.

Fostul lider ţărănist Ion Diaconescu declara că demisia lui Marian Miluţ de laconducerea PNŢCD uşurează calea către unificarea celordouă ramuri ale partidului.

În 24 august 2008, Congresul Extraordinar al PNŢCD l-a ales peRadu Sârbu în funcţia de preşedinte, acesta fiind reconfirmat înfuncţie în 27 septembrie 2009. Congresul a fost contestat de MarianMiluţ, care a convocat şi el o reuniune similară, pentru a fireconfirmat în funcţie.

În luna aprilie, Marian Petre Miluţ afirma că "aripa disidentă"Radu Sârbu - Gheorghe Ciuhandu este cercetată la Parchet pentrupresupuse falsuri, cum ar fi o semnătură a Doinei Cornea, pentruconvocarea unui Congres. La rândul său, Sârbu declara că întrearipa condusă de el şi cea condusă de Marian Miluţ există optprocese pe rol, din care doar în unul a fost dată o soluţie,aceasta fiind în favoarea sa. El susţinea că, din acest motiv,Marian Miluţ a propus ca soluţie de compromis "să se găsească" unnou preşedinte al partidului, altul decât cei doi, iar primaopţiune ar fi Gheorghe Ciuhandu.

Un grup de seniori PNŢCD, printre care se numără preşedintele deonoare al partidului Ion Diaconescu, Gabriel Ţepelea, NicolaeIonescu Galbeni şi Rodica Coposu, sora fruntaşului ţărănistCorneliu Coposu, au făcut, în 8 iulie, un apel la membriiformaţiunii să organizeze un congres de reunificare.

"În aceste momente grele pentru România, când o guvernareiresponsabilă ne-a adus în pragul dezastrului economic şi social,PNŢCD este dezbinat din cauza orgoliilor unor lideri şi - în loc săse refacă unitatea partidului printr-un congres, cu participareatuturor organizaţiilor - se forţează, pe data de 17 iulie, uncongres nereprezentativ, în organizarea unor foruri nestatutare, decătre aşa-zişi lideri, care nu au nimic în comun cu tradiţiile şivalorile acestui partid", se arăta într-un comunicat transmis laacea dată.

Seniorii PNŢCD au anunţat că fac un apel "la toţi membrii fideliai partidului, mai vechi sau mai noi, să-şi dea mâna prieteneşte,fratern şi responsabil, pentru organizarea unui congres cu adevăratal reunificării şi acţiunii politice eficiente, la care săparticipe în mod democratic, conform statutului în vigoare,reprezentanţii aleşi ai tuturor tendinţelor din PNŢCD şi la care săfie aleasă o conducere acceptată de toţi". "Congresul ar putea avealoc în septembrie sau octombrie 2010 şi ar putea fi organizat de oComisie Interimară de Conducere neutră, stabilită prin negocierisincere şi de bună credinţă ale ambelor părţi. Aşteptăm de la toţimembrii loiali ai PNŢCD implicare şi fapte - pentru un scopsuperior, relansarea partidului - şi nu vorbe, amânări,justificări, pentru scopuri individuale, înguste şi meschine",arătau seniorii PNŢCD.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici