Tăriceanu: Am decis convocarea CNEx miercuri

Fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a reiterat, luni seară, la finalul BPC, ideea ca PNL să participe la guvernare, criticând deciziile luate de guvernarea PSD, respingând ideea anticipatelor şi anunând că s-ar putea avansa în definirea poziţiei privind guvernarea în şedinţa CNEx.

19 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Am decis convocarea CNEx miercuri

Tăriceanu: Am decis convocarea CNEx miercuri (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Al doilea subiect care a fost pe masa BPC este evident legat de situaţia politică şi aici cu toţii ne-am exprimat puncte de vedere în legătură cu modalitatea în care vedem desenat viitorul. Aşa cum am spus şi mai devreme, cred că PNL are obligaţia să-şi asume responsabilităţile proprii de partid mare şi să constatăm profunda criză politică şi economică în care ne găsim şi să încercăm soluţii pentru ieşirea din această criză odată cu încheierea procesului electoral", a spus Tăriceanu.

El a opinta că "în niciun caz" nu trebuie avută în vedere ipoteza unor alegeri anticipate, pentru că este al treilea an consecutiv în care au loc două runde de alegeri.

Tăriceanu a subliniat că acest lucru este inacceptabil, pentru că "perturbă necesitatea de stabilitate politică, care este elementul cheie pentru asigurarea unei soluţii pozitive a ţării".

Fostul preşedinte al PNL a anunţat că liderii PNL nu au luat încă nicio decizie privind poziţionarea în ceea ce priveşte situaţia politică.

"Deci trebuie să găsim alte soluţii politice, decât aceste extreme (anticipate - n.r.) pentru a ieşi din criza în care încă ne aflăm. Astăzi nu era cazul să luăm vreo decizie, pentru că, în fond, trebuie să ne pregătim, să ne articulăm o poziţie extrem de consistentă pe câteva elemente: de ordin ideologic proprii unui partid de dreapta de factură liberală, politic şi instituţional şi elemente-cheie legate de politicile economice din viitor", a spus liderul PNL.

El a subliniat că s-a luat decizia convocării unui CNEx, care reuneşte şefii filialelor PNL, unde va fi ascultată şi poziţia organizaţiilor liberale şi a oamenilor din teritoriu. "Miercuri, când vom avea reuniunea, am putea să avansăm mai mult în definirea unei poziţii vitoare a partidului către conturarea unei soluţii pentru ieşirea din criză", a adăugat Tăriceanu.

În privinţa continuării colaborării cu PSD, liberalul a spus că "au fost diverse opinii", explicând că PNL a avut o înţelegere politică cu PSD pe un proiect politic, condiţionat de succesul candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană.

"Ne aflăm într-o altă conjunctură politică faţă de care trebuie să încercăm găsirea unor soluţii şi soluţiile, într-adevăr, au avut în vedere toate posibilităţile. Tebuie să ţinem cont şi de interesul general şi nu vă ascund că va exista probabil şi un interes al PNL-ului să-şi menţină o poziţie importantă pe scena politică. Electoratul liberal şi electoratul nostru de dreapta doreşte să fie parte la luarea deciziilor, nu să asiste cum stânga populistă sau socialistă ia decizii care îi afectează şi cred că acest lucru trebuie spus cu curaj şi nu trebuie ocolit şi trebuie să ţinem cont de aceste elemente când vom formula o formulă finală", a menţionat Călin Popescu Tăriceanu.

În privinţa negocierilor cu PDL, Tăriceanu a spus că "s-au pus toate problemele", susţinând în schimb că "o negociere cu PDL nu poate avea loc decât în condiţiile în care există deja un pas procedural îndeplinit".

"Trebuie ca aceste alegeri să fie validate şi ca să putem porni o discuţie cu PDL, la fel cum trebuie să facem o discuţie cu partenerii de la UDMR şi cu PSD. Formula cu PSD a fost folosită în interiorul unui proiect bazat pe presupunerea că Mircea Geaonă va ieşi preşedintele României. Astăzi, datele problemei sunt cu totul şi cu totul schimbate şi trebuie să discutăm cu toţi partenerii politici pentru a vedea clar care sunt cele mai bune soluţii pentru România şi sigur că fiecare partid are şi un interes electoral propriu, pe care nu putem să-l ascundem şi nu putem să nu-l discutăm, interes faţă de electoratul propriu pe care doreşte să şi-l menţină", a explicat liberalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici