Tăriceanu anunţă că va sesiza CCR privind alegerea lui Meleşcanu la şefia Senatului: Acest lucru nu va rămâne fără urmări

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că modul în care a fost ales Teodor Meleşcanu la şefia Senatului încalcă regulamentul de funcţionare a forului legislativ, fapt pentru care intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională în acest sens.

1759 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu anunţă că va sesiza CCR privind alegerea lui Meleşcanu la şefia Senatului: Acest lucru nu va rămâne fără urmări

Tăriceanu anunţă că va sesiza CCR privind alegerea lui Meleşcanu la şefia Senatului

„Constatăm, cei din grupul ALDE că această alegere s-a făcut cu încălcarea Regulamentului Senatului. Acest lucru nu va rămâne fără urmări. Vom face sesizare la CCR”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plen, după ce a fost ales Teodor Meleşcanu la şefia Senatului.

Acesta a invocat un alt articol din Regulament potrivit căruia componenţa Biroului permanent este aleasă după desemnarea preşedintelui Senatului, fapt pentru care i-a invitat pe colegii senatori să voteze, în plenul de miercuri propunerile Biroului prmanent.

„Prevederile articolului 25 alineatul 1 care spune clar că propunerile pentru configuraţia Biroului permanent se propun după alegerea şefiei Senatului. Ca atare vă invit să votăm mâine şi să facem propunerile pentru a da votul pentru structura Biroului permanent”, a conchis Tăriceanu.

Liderul senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus anterior că, regulamentul prevede ca fiecare grup parlamentar să propună o persoană pentru şefia Senatului, neputând fi două propuneri de la acelaşi grup, cum a fost senatorul ALDE Teodor Meleşcanu şi senatorul ALDE Ion Popa.

Regulamentul Senatului prevede la articolul 23 următoarele: „(1) Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2) Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi.

(4) Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, propus de PSD, a fost ales preşedinte al Senatului, obţinând în turul al doilea, cu 73 de voturi. Alina Gorghiu a avut 59 de voturi pentru, iar două voturi au fost nule.

Odată cu ieşirea ALDE de la guvernare, Tăriceanu a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului, în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici