Tăriceanu ar fi votat cu o carte de alegător

Membrul comisiei de votare care i-a înmânat premierului Călin Popescu Tăriceanu buletinul de vot susţine că şeful Guvernului a folosit cartea de alegător, preşedintele comisiei declarând că, în aceste condiţii, votul nu este valid şi că va sesiza Biroul Electoral de sector.

72 afişări
Imaginea articolului Tăriceanu ar fi votat cu o carte de alegător

Tăriceanu ar fi votat cu o carte de alegător (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat de presă pe baza cărui document şi-a exercitat premierul dreptul de vot, membrul comisiei a răspuns: "Cu cartea de alegător".

Acesta a precizat că, potrivit instrucţiunlor furnizate iniţial, cartea de alegător nu putea fi folosită pentru vot, dar că preşedintele comisiei i-a comunicat verbal că i s-a transmis de la primărie că acest document poate fi totuşi acceptat.

"Chiar acum am primit instrucţiunile, o să le citesc", a spus membrul comisiei de votare.

Cu toate acestea, preşedintele comisiei, Florin Chelu, a declarat presei că votul pe baza cărţii de alegător nu este permis, dar că el crede că premierul a votat cu o carte de identitate provizorie, deoarece s-a mutat recent în sectorul 6.

Atenţionat de presă că membrul comisiei de votare a confirmat deja că premierul a folosit o carte de alegător, Chelu a afirmat că, "dacă este confirmat, votul nu este valabil".

El a anunţat ulterior că va trimite Biroului Electoral Sector 6 două procese-verbale în care va semnala cele două incidente, că premierul ar fi votat cu o carte de alegător şi, respectiv, că ar fi arătat membrilor comisiei opţiunea sa de vot. El a arătat totodată că îi va cere membrului comisiei să dea declaraţii legate de cele două incidente.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că la aceste alegeri nu se votează cu cartea de alegător şi a arătat că până acum nu există o sesizare privind votul premierului Călin Popescu Tăriceanu.

"La aceste alegeri se votează doar pentru cetăţenii români cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport de serviciu, paşaşaport diplomatic sau carnet de serviciu militar pentru elevii din şcolile militare", a spus Marian Muhuleţ.

El a precizat că nu are cunoştinţă de faptul că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar fi votat cu cartea de alegător şi a menţionat că "nu se votează cu acest document, ci doar cu cartea de identitate".

"Se votează doar cu cartea de identitate. Nu se poate vota cu cartea de alegător. Dacă votul a fost exprimat deja, preşedintele secţiei de votare respective trebuia să ia măsuri. Dacă nu a luat măsuri, nu avem prevederi în acest sens", a explicat purtătorul de cuvânt al BEC.

Muhuleţ a mai spus că preşedintele secţiei de votare trebuia să atragă atenţia că se votează doar cu cartea de identitate şi a adăugat că "nu se poate anula un vot care este în urnă, neştiind pentru cine a fost dat, votul fiind secret".

Marian Muhuleţ a afirmat că Biroul Electoral Central nu are o astfel de sesizare la BEC, potrivit căreia premierul Tăriceanu ar fi votat cu cartea de alegător, şi, în consecinţă, "nu poate spune ce măsuri s-ar putea da în acest sens".

Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti (BEM), Ileana Dănăilă, a declarat că până în prezent nu a primit nicio sesizare legată de faptul că premierul Tăriceanu a votat cu cartea de alegător, precizând că votarea pe baza acesteia la alegerile locale nu este legală.

Judecătoarea Ileana Dănăilă a precizat că pentru orice încălcare a regulilor electorale se face o întâmpinare la Biroul electoral de sector şi dacă nu se soluţionează la acest nivel, se face o contestaţie la BEM.

Preşedintele BEM a declarat că până în prezent nu au fost sesizate "lucruri deosebite" la votare.

Premierul Tăriceanu a votat la secţia deschisă în incinta clubului sportiv şcolar 5 din Calea Plevnei, adresă la care şi-a mutat recent domiciliul, iar la final a deschis în faţa membrilor comisiei unul dintre buletinele de vot şi a întrebat dacă ştampila e vizibilă pentru ca votul să fie valabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici