Tăriceanu: Avem rezerve legat de extinderea dreptului de a ataca la CCR ordonanţele de urgenţă

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că ALDE este de acord cu ambele întrebări la referendum, însă nu şi cu partea referitoare la extinderea dreptului altor instituţii de a sesiza CCR în legătură cu ordonanţele de urgenţă

112 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Avem rezerve legat de extinderea dreptului de a ataca la CCR ordonanţele de urgenţă

Tăriceanu: Avem rezerve legat de extinderea dreptului de a ataca la CCR ordonanţele de urgenţă

„Am încheiat acum câteva clipe consultările iniţiate de preşedinte şi am comunicat domnului preşedinte poziţia ALDE. Aşadar, i-am spus că suntem de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie. În privinţa celei de-a două întrebări, privind interzicerea adoptării OUG în justiţie, i-am spus că şi aici suntem de acord. I-am explicat că avem rezerve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la CCR ordonanţele de urgenţă. Dintr-un motiv simplu. Ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea exercita funcţia de executiv. Şi mai grav transformăm CCR într-un arbitru politic”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, după consultăril de la Cotroceni.

Liderul ALDE a adăugat că i-a explicat şefului statului că partidul pe care îl conduce nu a fost niciodată împotriva temelor referendumului pe justiţie, ci a organizării acestuia în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.

„I-am explicat preşedintelui că noi nu an fost impotriva temelor referendumului, ci împotriva organizării referendumului simultan cu alegerile europene. Rezultatul a fost o lipsă cronică a dezbaterii temelor alegerilor europene”, a spus Tăriceanu.

El a mai precizat că „nu toate soluţiile la întrebările de referendum necesită o legiferare de rang constituţional”, putând fi modificate şi prin legi.

Liderul ALDE a afirmat că referendumul de revizuire a Constituţiei ar trebui să aibă loc de îndată şi nu concomitent cu alte alegeri.

„Dacă unele vor necesita o soluţionare constituţională, ele trrbuie aprobate cu trei pătrimi de fiecare Cameră, apoi un referendum. Trebuie organizat imediat, pentru că nu vreau să se înţeleagă că această şmecherie nu va mai funcţiona. Punctul nostru de vedere este că referendumul pentru revizuirea Constituţiei trebuie făcut în termenul legal, prin aprobarea de către Parlament”, a conchis Tăriceanu.

Următoarele partide care vor intra la consultări sunt Pro România, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi PSD.

Înaintea primei runde consultări cu formaţiunile politice reprezentante în Parlament, Klaus Iohannis a afirmat că refendumul pentru revizuirea Legii fundamentale ar putea fi „suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an”, respectiv alegerile locale sau parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici