Tăriceanu, despre bugetele locale: Fiecare are dreptate în felul lui

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni privitor la situaţia dintre primari şi Guvern că „fiecare are dreptate în felul lui", precizând că ar trebui să existe un echilibru între zonele urbane şi cele rurale.

312 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre bugetele locale: Fiecare are dreptate în felul lui

Tăriceanu, despre bugetele locale: Fiecare are dreptate în felul lui

„Fiecare are dreptate în felul lui. Marile oraşe din România, după cum ştiţi, multe dintre ele au venituri consistente la buget, unele dintre ele termină exerciţiul bugetar cu excedente şi acest lucru e regretabil, că banii se pierd. Acest lucru se datorează în bună parte faptului că forţa de muncă din zonele adiacente, pe o rază destul de mare, care poate să meargă şi la peste 60 de kilometri, vine să lucreze în aceste mari oraşe, unde plătesc impozitele pe venit şi sigur că, în localităţile de unde provin, aceste persoane nu plătesc nişte taxe sau impozite care să ajute comunităţile respective să se dezvolte”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni la Parlament.

Acesta a adăugat faptul că la nivelul Uniunii Europene există un echilibru între zone şi că trebuie găsită o soluţie pentru o dezvoltare cât mai uniformă.

„Atunci, sigur, este nevoie de o anumită echilibrare, acest lucru se face peste tot, dacă vreţi, exemplul pe care l-am mai dat, este inclusiv la nivelul Uniunii Europene, fondurile de coeziune şi fondurile structurale. Adică aceeaşi gândire, aceeaşi filozofie este. Deci, sigur că, pe de altă parte, fiecare municipalitate, în momentul în care pierde bani, are un sentiment de frustrare pe care-l înţeleg, dar trebuie să găsim o soluţie cât mai bună care să permită o dezvoltare cât mai uniformă, e greu de spus, dar echilibrată între regiuni ale ţării, şi bineînţeles între zonele urbane şi zonele rurale", a completat preşedintele Senatului.

Mai mulţi primari de municipii s-au arătat nemulţumiţi de banii pe care o să-i primească în 2019, potrivit proiectului de buget. Gabriela Firea a transmis o scrisoare bucureştenilor în care anunţă că prin proiectul de buget pe 2019, Primăriei i se taie 25% din buget, adică 180 de milioane euro, subliniind că este dovada că Liviu Dragnea îi urăşte pe cetăţeni. Firea a făcut un apel la Tăriceanu să nu se lase minţit de planşe.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, referitor la nemulţumirea primarilor cu privire la sumele alocate administraţiilor locale pentru 2019, că unele afirmaţii ale acestora sunt reale, iar altele „sunt în spirit electoral”.

Ulterior, Liviu Dragnea a declarat că îl va ajuta pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, să facă încă o simulare pe bugetele locale, pentru a fi siguri că fondurile locale nu vor avea mai puţini bani, subliniind că Guvernul va aloca „sume îndestulătoare” pentru administraţia locală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici