Tăriceanu, despre documentele cerute de DNA: Senatul este de acord să le dea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că forul legislativ este de acord, pe fond, să dea DNA documentele solicitate, Secretariatul General fiind însărcinat cu trimiterea lor, întrucât este o chestiune administrativă, nu politică.

113 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre documentele cerute de DNA: Senatul este de acord să le dea

Tăriceanu, despre documentele cerute de DNA: Senatul este de acord să le dea (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Întrebat despre documentele solicitate de DNA, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, luni, că deja de săptămână trecută, când a fost primită cererea DNA, s-a luat decizia să fie sesizată Comisia juridică care să întocmească "toată lista de documente, toate materialele necesare".

"Am făcut şi o scrisoare către ministrul Justiţiei în care am spus că Senatul e de acord, pe fond, să dea aceste documente. Sunt toate documente publice, deci ele se găsesc pe site-ul Senatului, dar azi Biroul Permanent a hotărât, în unaminitate, să ceară secretarului general al Senatului să trimită până pe data de 22 (aprilie) toate aceste documente solicitate şi să poarte în continuare toată corespondenţa instituţională cu Parchetul şi să informeze Biroul Permanent în legătură cu solicitările eventuale care vor mai fi de acest gen", a precizat Tăriceanu.

La observaţia jurnaliştilor că săptămâna trecută avea o altă părere cu privire la trimiterea documentelor către DNA, preşedintele Senatului a spus că aceştia n-au înţeles.

"Nu, n-aţi înţeles. Am spus foarte clar că Senatul e de acord, pe fond, să pună la dispoziţia Parchetului toate documentele solicitate. Numai că am însărcinat Comisia juridică să colecteze aceste documente şi să le pună la pachet ca să le furnizeze Parchetului. Nu e nicio problemă. Ca să lucrăm puţin mai expeditiv şi ţinând cont de faptul că unii colegi din Comisia juridică au spus că ei nu sunt experţii juridici ai Senatului (...) am hotărât să procedăm mai expeditiv şi să însărcinăm Secretariatul General al Senatului", a arătat el.

Tăriceanu a mai spus că astfel se separă în Senat lucrurile politice de cele administrative, punerea la dispoziţie a unor documente către Parchet fiind "o chestiune administrativă".

Întrebat unde vor fi trimite documentele, preşedintele Senatului a spus: "Direct la cei care au solicitat".

Tăriceanu a precizat că în adresa făcută Ministerului Justiţiei s-a referit la faptul că nu se respectă "regulile şi legile privind comunicarea instituţională".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis o nouă cerere preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care solicită predarea, în cel mai scurt timp, a înscrisurilor privind cazul senatorului Dan Şova, arătând că refuzul constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei.

Prin noua cerere adresată lui Călin Popescu Tăriceanu, Direcţia Naţională Anticorupţie solicită predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senat ca urmare a cererii DNA din 13 martie de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, cercetat pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, DNA cere predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senat în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada respectivă.

DNA solicită ca aceste înscrisuri să fie predate "în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 22 aprilie".

"Refuzul de punere la dispoziţia DNA a înscrisurilor arătate mai sus constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei prevăzută de art. 271 alin. 1) lit. b) Cod penal", se menţionează în documentul transmis Senatului.

"Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia «în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă»", arată luni DNA, într-un comunicat de presă.

În noua cerere, DNA precizează că alte două solicitări similare fuseseră trimise preşedintelui Senatului, de către procurori, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.

"Subliniem că afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora cererile anterior menţionate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi al Ministerului Justiţiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situaţia cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniştrilor sau foştilor miniştri care sunt şi membri ai parlamentului). Or, în situaţia de faţă, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, aceleaşi care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituţii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă", mai arată Direcţia Naţională Anticorupţie.

DNA a mai cerut preşedintelui Senatului, în 14 aprilie, prin două cereri, toate înscrisurile întocmite de această Cameră, privind urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie, în 2014 şi 2015, precum şi documentele în cazul senatorului Dan Şova.

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat, în 15 aprilie, că scrisorile primite de la "un procuror de la DNA", prin care se cer înscrisurile în cazul Şova, încalcă procedura dar este "o chestiune formală", arătând că se va discuta în Biroul Permanent, pentru trimiterea lor la Comisia juridică.

Chelaru a explicat că încălcarea procedurii de către DNA se referă la faptul că această corespondenţă trebuia făcută prin Parchetul General şi Ministerul Justiţiei.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că s-a decis sesizarea ministrului Justiţiei, pentru că nu s-au respectat regulile procedurale în cazul cererilor DNA trimise Senatului, pentru punerea la dispoziţie a tuturor documentelor în cazul Şova, dar că pe fond nu există reţinere în acest sens.

El a arătat că, în urma analizei conducerii Senatului, s-a ajuns la concluzia că cererile din partea DNA nu respectă regulile procedurale privind relaţiile instituţionale între Senat şi Justiţie, pentru că sunt semnate de procurorul DNA, şi nu de către Ministerul Justiţiei.

"Decizia Biroului Permanent este axată pe două elemente, pe elementul de fond şi pe elementul de formă", a spus Tăriceanu, precizând că, pe problema de fond nu există niciun fel de reţinere din partea Senatului.

"Sunt decizii şi documente pubice, ele vor fi transmise imediat ce comunicarea va fi făcută conform regulilor instituţionale care trebuie să funcţioneze între Senat, respectiv Parlament, şi Justiţie, a afirmat preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat că cererea trebuie să fie adresată de Ministerul Justiţiei, de ministru, care urmare a solicitării făcute de Parchet, de DNA, aşa cum s-a procedat şi în alte cazuri.

"Biroul Permanent a hotărât să sesizăm ministrul Justiţiei, căruia să îi solicităm ca adresarea să se facă conform regulilor procedurale", a menţionat Călin Popescu Tăriceanu, adăugând: "Pe fond, solicitarea este fără îndoială în atenţia Senatului şi i se va da curs de îndată ce vor fi sesizaţi procedural corect".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici