Tăriceanu, despre imaginea României: Conţinutul discuţiilor dintre oficiali "se îngroapă la o şuetă"

Liderul deputaţilor PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, marţi, la o dezbatere privind imaginea României, că în prezent sunt chestiuni elementare care nu sunt respectate de instituţiile de reprezentare, iar conţinutul discuţiilor dintre demnitari "se îngroapă la o şuetă".

406 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre imaginea României: Conţinutul discuţiilor dintre oficiali "se îngroapă la o şuetă"

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Tăriceanu a susţinut, în cadrul unei dezbateri despre promovarea imaginii României, că problema este generată în primul rând de lucrurile elementare de comunicare, în principal între instituţiile din subordinea Guvernului sau a Parlamentului.

Liderul deputaţilor PNL a susţinut că în prezent nu se mai respectă cutuma ca la discuţiile dintre oficialii români şi cei străini să fie o persoană care să ia notiţe şi să întocmească memorandumuri de informare. De asemenea, el s-a arătat nemulţumit de calitatea traducătorilor folosiţi în întâlnirile oficiale, care nu stăpânesc limbajul de specialitate.

"Cred că trebuie recăpătată o anumită pricepere administrativă pentru că asta este premisa pe care putem să discutăm după aceea mai departe, altfel discuţia de astăzi rămâne un fel de apă de ploaie", a susţinut Tăriceanu.

El a argumentat că discuţiile dintre oficiali "se îngroapă" din cauza unei lipse de comunicare între instituţiile din România. "Nu se iau note. Dacă ministrul se mai întâlneşte cu cineva sau, eu ştiu, responsabilul instituţiei se mai întâlneşte cu cineva şi are prilejul unei şuete, s-ar putea să mai spună ceva. În rest, tot conţinutul respectiv se îngroapă acolo şi nu are niciun fel de urmare, nimic din ceea ce s-a discutat şi eventual din ceea ce s-a convenit. Toţi partenerii noştri se plâng că după întâlnirile pe care le au de foarte multe ori cu oficiali români, cu instituţii, nu există ceea ce se numeşte un follow-up", a afirmat Tăriceanu, precizând că este vorba de reguli minimale de comunicare.

La rândul său, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, a susţinut că România riscă să devină o "verigă slabă" în zona europeană şi să fie ocolită de investitori.

"Suntem în faţa unui risc mai sever decât în alţi ani, şi în alte poate decenii pentru România, pentru că pieţele caută veriga slabă, pentru că această competiţie globală nu ia prizonieri. La această dublă periferie a zonei euro şi a celor noi veniţi în Europa, România riscă să devină această verigă slabă (...) Dacă nu vom încerca să facem cu toţii un efort mai credibil şi mai consecvent şi mai integrat riscăm ca România să fie ocolită de investiţii, de rute de comerţ, şi să aibă o problemă la reaşezarea geopolitică pe care o observăm în fiecare zi. Este zgomot de război în Orient, este zgomot de scandal şi de război în Extremul Orient", a declarat Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici