Tăriceanu: DNA şi ANI sunt necesare, dar fără Justiţie făcută la televizor

Călin Popescu Tăriceanu a declarat duminică la Pro Tv că DNA şi ANI sunt instituţii necesare, dar să aibă propriile mijloace de funcţionare, fără a se mai recurge la "efectuarea Justiţiei cu televizorul", scurgeri de informaţii şi condamnări înainte de pronunţarea organelor abilitate.

68 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: DNA şi ANI sunt necesare, dar fără Justiţie făcută la televizor

Tăriceanu: DNA şi ANI sunt necesare, dar fără Justiţie făcută la televizor (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Întrebat dacă, în contextul "desfiinţării" ANI de către Curtea Constituţională, este de acord că prin publicarea declaraţiilor de avere se încalcă viaţa privată a unor persoane, a comentat că este necesară existenţa unei instituţii de tipul Agenţiei Naţionale de Integritate, dar să opereze cu o "anumită prudenţă" atunci când face dezvăluiri publice.

"ANI este o instituţie care a creat şi anumite controverse, a creat unora şi nemulţumiri, dar părerea mea este că, într-o ţară cum este România, care - nu putem să nu recunoaştem - a fost afectată de corupţie într-o proporţie gravă, o astfel de instituţie este necesară. În momentul în care avem această decizie a Curţii, cred că trebuiesc făcute anumite modificări, dar eu cred că instituţia ca atare trebuie să rămână, însă trebuie să procedeze cu o anumită prudenţă în ceea ce înseamnă dezvăluirile făcute publice, care pot fi făcute publice numai în cazul în care se face o verificare serioasă, temeinică", a susţinut Tăriceanu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro Tv.

În plus, Tăriceanu a menţionat că "DNA şi ANI sunt instituţii necesare", dar trebuie văzut dacă ele au mijloacele necesare să funcţioneze. El a criticat "efectuarea Justiţiei la televizor", "scurgerile de informaţii" şi "condamnarea unora" înainte de cercetările organelor abilitate.

"Cred că DNA-ul şi ANI sunt instituţii necesare, dar trebuie să ne hotărâm dacă dăm încredere acestor instituţii să funcţioneze, dacă ele au mijloacele necesare, sau dacă recurgem la un element suplimentar care nu era prevăzut în gândirea iniţială, şi anume efectuarea Justiţiei cu televizorul, vedem care sunt scurgerile din dosare şi în cazul unei instituţii şi al celeilalte şi practic asistăm la condamnarea unora deja făcută înainte ca instituţuia care este însărcinată, Parchetul sau ANI, să cerceteze, să înceapă să lucreze, nu mai vorbesc de instanţa de judecată", a conchis liberalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici